Всеки има своите любими техники за приготвяне на храната, но

...
Всеки има своите любими техники за приготвяне на храната, но
Коментари Харесай

6 грешки, които често допускаме при приготвянето на храната

Всеки има своите обичани техники за подготвяне на храната, само че някои способи могат да насърчат разпространяването на патогени. Често свързваме хранителното отравяне с хранене в ресторант или неприятна хигиена в магазина, само че в действителност е допустимо бактерии като салмонела или ешерихия коли да се крият и във нашата лична кухня.

Безопасността на храните е също толкоз значима вкъщи, колкото и в ресторанта, а патогените не се интересуват къде се намират - те се развиват по един и същи метод и в домашната и в професионалната кухня. Затова всеки би трябвало да е сигурен, че съблюдава известни правила в дома си.

От Huff Post беседват с специалисти за методите на подготвяне на храната, които не са безвредни и поучават с какво да бъдат сменени.

Хигиена на ръцете

От изключителна значимост е ръцете ни постоянно да бъдат чисти. Дори когато вадим храната от хладилника, с цел да приготвим ядене, първо би трябвало добре да се измием, защото по ръцете постоянно има микроби, които елементарно се популяризират освен върху храната, само че и върху повърхностите за готвене, приборите и домакинските кърпи.

Добре е даже в процеса на готвена да се мием от време на време, изключително в случай че боравим със сурово месо или пък постоянно посягаме към телефона си. А мобилните устройства са същински развъдници на бактерии.

Дъските за рязане

Ако използваме една и съща дъска за разсичане на пилето или рибата, а по-късно на зеленчуците, не би трябвало да забравяме да я измием с гореща вода и сапун сред обособените използва. В противоположен случай сътворяваме идеално място за кръстосано замърсяване. А още по-добре е да използваме отделни дъски за другите артикули.

Приборите

Може би постоянно се случва, даже и по нехайство - взимаме месото от чинията, слагаме го на барбекюто и по-късно, без да се замислим, слагаме готовата пържола в същата паница. Така още веднъж може да стигнем с лекост до кръстосаното замърсяване. Затова е добре да внимаваме с всички принадлежности, които влизат в контакт с суровото месо.

Измиване на сурово месо

Общо взето има разделяне на практиката - на такива, които наложително мият птичето месо, и на такива, които не го вършат. Експертите са на страната на вторите. Те считат, че измиването напълно не е належащо, защото това нищо не трансформира, като се изключи че отстранява повърхностни недостатъци. А и това е превъзходен метод да се разпространят бактерии и патогени в мивката и към нея.

Размразяване

Има доста способи за топене на замразено месо, само че оставянето му на кухненския плот не е един от тях. А верният метод е от значимо значение, защото по продуктите има бактерии - и оставянето на високи температури ще благоприятства развиването им.

Затова е добре храната да се размразява в хладилника, под студена течаща вода или в микровълнова фурна - единствено при положение, че се готви директно след размразяването. Поставянето на замразеното месо в купа с вода също не е добър вид - резултатът е същият като да го сложим на кухненския плот.

Топла храна в ледник

Оказва се, че по този начин ненадейно може да изложим себе си и другите на риск. Когато храната внезапно сменя температурния диапазон има заплаха да развиване бактерии, които да доближат даже рискови равнища. Храната постоянно би трябвало да е добре охладена, преди да я приберем в хладилника.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР