Всеки има право на достъп до качествено и приобщаващо образование,

...
Всеки има право на достъп до качествено и приобщаващо образование,
Коментари Харесай

МОН смята да осигури по-добър достъп до образование на децата със специални потребности

Всеки има право на достъп до качествено и приобщаващо обучение, образование и учене през целия живот, с цел да поддържа и придобива умения, които му дават опция да взе участие пълноценно в обществото и сполучливо да реализира преходи на пазара на труда.

С тези думи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов откри годишната конференция на Европейската организация за специфични потребности и приобщаващо обучение, която се организира в София. Във форума вземат участие 31 представители на министерства на образованието и науката от цяла Европа. Министър Пенов ги срещна с политиките на МОН за гарантиране на достъпа на всяко дете до поддръжка за личностно развиване според от неговите самостоятелни потребности или качества.

Министерството на образованието и науката е бенефициент по план „ Подкрепа за приобщаващо обучение “, финансиран от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейски Съюз. Той е ориентиран към обезпечаване на по-високо качество и по-добър достъп до обучение на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности, с хронични болести, в риск и с изявени способности в системата на предучилищното и учебното обучение посредством даване на спомагателна поддръжка за личностно развиване, изясни министър Пенов. По една от дейностите се създават модели и принадлежности за приобщаващо обучение, които следва да бъдат въведени в работата на педагогическите експерти в детските градини и учебните заведения.

Проектите в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност също ще допринесат за осъществяване политиката за приобщаващо обучение. Един от тях е създаване на учебни STEM центрове в цялата страна.

Проф. Пенов регистрира изгодите от действието на Механизма за обсег, като по последни данни коефициентът на обхванатите възпитаници за образователната 2020/2021 година е 94,69%, което е с близо 3% над този от миналата образователна година.

Министър Пенов напомни, че през 2021 година проработи първата в България онлайн платформа за спомагателна поддръжка на деца със специфични просветителни потребности – „ Подкрепи ме “, основана взаимно с УНИЦЕФ – България и с Регионалния център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение – София-град. Платформата дава библиотека с безвъзмездни просветителни и лечебни запаси и уголемява опциите на децата и учениците със специфични просветителни потребности да получат спомагателна поддръжка в цялата страна.

По време на конференцията ще бъде изработен и обзор на законодателството и политиките в приобщаващото обучение в Европейски Съюз. Ще се разиска и реализация на европейския план BRIES, който ще приготви приобщаващите просветителни системи за световни рецесии, като извлече нужните поучения от COVID-19. Национален координатор за България на Европейската организация е Калоян Дамянов, шеф на Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващо образование-София-град, член на борда на организацията е госпожа Грета Ганчева, шеф на дирекция “Приобщаващо обучение ” в МОН.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР