Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна

...
Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна
Коментари Харесай

Борисов обеща да се чуе с Путин заради Турски поток и се заяде жестоко с Румен Радев

Всеки има право да търси различни трасета, ние търсим различна диверсификация. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в отговор на съветския президент Владимир Путин, който упрекна страната ни, че бави построяването на газопровода " Турски поток ”.

Борисов съобщи пред бТВ, че на някой не му харесва, че България е толкоз предан съдружник на НАТ.

" Не желая да влизам в диалог какво е желал да каже президентът Путин. Имаме гаранции от Европейски Съюз и Съединени американски щати, че България ще бъде газоразпределителен хъб. Не имам вяра, че сърбите ще построят по-бързо своята част от " Турски поток ”, сподели българският министър председател.

Борисов акцентира, че в България няма закъснение. Страната ни съблюдава всички условия и процедури на Европейски Съюз, за разлика от страни като Сърбия, Русия или Турция. " България съблюдава процедурите на Европейски Съюз, ние не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се съблюдават процедури на Европейски Съюз, оповестиха се състезания ”, уточни министър председателят. Според него информацията на президента Путин може би е остаряла, тъй като в страната ни интензивно се строи " Турски поток ” с по 4-5 километра дневно.

Борисов също по този начин акцентира, че най-късно до следващата година България ще получава газ от други източници през Гърция.

Отговорът ми към Путин е, че е добре пристигнал. Трябваше да спазим процедурите, по тази причина се забавихме със строителството.

" Аз знам, че съм направил за България всичко, което съм заречен, и неслучайно съм получил гаранциите – първо от самата Европейска комисия и Брюксел за газоразпределителя в България, а в този момент и в стратегическото съглашение, което подписахме в Белия дом. Затова България е газовия хъб – т.е. газоразпределител, и това е задоволително и за Белия дом. Така че скърбя – нямам доверие сърбите доста по-бързо от нас да го посторят, само че ще бъдем подготвени в период сигурно ".

Има отправена покана към Путин и се чака той да пристигна следващата година. Катя Захариева като беше в Москва, е отправила покана за следващата година да пристигна. Това е един добър мотив да види напредъка по нашите планове, добави Борисов.

Срещата с Тръмп беше доста значима среща – за първи път бяхме в Саудитска Арабия, никой не беше стъпвал там. За първи път бяхме в Кремъл, в Япония, за първи път бяхме на доста нови места – по този начин министър председателят отговори на въпрос дали срещата с Тръмп е била най-важната в мандата му като министър председател. " Много можем да се хвалим в тази сфера, само че да си на камината в Белия дом при американския президент – а това ми е следващ път на мен в Белия дом, и то в компанията на неговия първи зам.-президент Пенс, също и на министрите и държавния секретар – това е една доста добра оценка. Да, може би нашите съседи сега нервничат, само че ние сме си го изработили това. Ние сме си се потвърдили, тъй че несъмнено ние сме от най-хубавите и лоялни членове на НАТО и Европейски Съюз. "

На въпрос кое е най-краткото изречение, което разказва срещата, Борисов отговори, че е видял и ролята на медиите. " Поне това, което съм виждал по малките екрани и по този начин, както дават Тръмп, постоянно го дават с изкривени физиономии, с дупки по бузите. А в действителност е доста приветлив, здрав и с еластичен разум човек. Два часа минаха доста прелестно. Не можах да допускам, че това е индивидът, който толкоз пъти съм гледал и съм се чудил по какъв начин би могъл даже да е на този пост. Той е неповторим. Беше доста квалифициран по всички тематики, разбра ме и за нуклеарната централа ".

Не са доста българите, които са посрещнани с 21 топовни салюта във Вашингтон. Когато по булевардите във Вашингтон с безусловно спряно придвижване се движи българското знаме, когато 21 топовни салюта и 500 гвардейци ни посрещат, ми беше драго за България. Беше ми драго за този народ, който през какво ли не е минал, само че сме го постигнали.

На въпрос за това дали Съединени американски щати ще изпратят нов човек в посолството си у нас, който да дава отговор за свободата на словото, върховенството на закона и тематиките за малцинствата, Борисов отговори, че той самичък е изискал подобен човек да бъде изпратен у нас. " Гледах с същинско страдание президента Тръмп по какъв начин неговите медии се бутаха и биха. Аз не желая да виждам това в България. Свободата на медиите у нас е толкоз огромна, че в случай че вие ми кажете една тематика, която да не е отразена в българските медии или не е стигнала до бял свят…. ", не довърши Борисов.

Много значими визити имаше, само че това е стратегическо, даде ни зелена светлина с това съглашение, което подписахме, в което доста ясно написа – не флотилия, а координационен център. Вече ние всички – Гърция, Румъния, Турция, Полша, Словакия, имаме едни и същи машини – самолетите ф16, с които да водим координирани дейности по защита, добави министър председателят.

Във вторник идват американски специалисти в региона на нуклеарната енергетика, които ще посетят АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене, с цел да видят новите работещи реактори и идната площадка за новите реактори. След като се диверсифицира нуклеарната енергетика. Да, реакторите ни са съветски, тубрините са американски, електрониката е френска, горивото е на Уестингхаус, – прелестен план за 70 години е. Тръмп незабавно го схвана и ни окуражи. Присъствието на държавния секретар и вицепрезидента на Тръмп е основно за нас, заяви още министър председателят.

На въпрос не е ли необичайно американците да пращат специфичен човек, който да дава отговор за върховенството на закона у нас, Борисов заяви, че американците пращат специфичен човек, тъй като министър председателят е изискал да изпратят подобен. " Дайте ми една рамка или правила и аз одобрявам ангажимент да събера издателите, медиите, и ще им кажа – ето, сплотяваме ли се това да бъде спазвано? Защото автоцензурата аз не мога да я управлявам – когато частника каже на своите публицисти да снимат нещо, аз не мога да се намеся и да кажа това да не се прави ", добави Борисов.

На въпрос дали не се тормози от обстоятелството, че Цацаров и Гешев оглавяват две прилежащи репресивни структури, Борисов отговори, че задачата не е прокуратурата и КПКОНПИ да се оглавява от положителни хора, а престъпилите закона да получават своето отмъщение. " Цацаров е доста, доста грамотен човек, той е доста чел човек. В дебат с всеки един от своите съперници, той ще го победи. Гешев е повече човек, израстнал в оперативната работа и е доста по-добър в нея. Той ще има доста повече триумфи с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, тъй като е с п-оперативно мислене. Цацаров пристигна като арбитър и той гледа нещата от всички страни и съди, до момента в който Министерство на вътрешните работи и прокуратурата би трябвало да съберат доказателствата бързо, да задържат и да вкарат в съда. Е, по-късно някой арбитър може да пусне Малинов да отиде при Путин да му даде медал – несъмнено, нервността на Путин идва и от тази работа. Щото ние действаме доста твърдо и безкомпромисно към шпионите. Аз поддържах най-вече Лозан Панов преди време, и нямаше да стане арбитър, в случай че аз не го бях подкрепил с парламентарните си групи и с метода, по който се избират съдиите във Висш съдебен съвет с излъчените от нас представители. Посъветвах парламентарната си квота да гласоподава за Панов, Христо Иванов тогава беше министър. И Панов идваше постоянно при мен, и му споделих, че ще го поддържа. "

Представете си, че съперник на Гешев беше Данаил Кирилов, посочи министър председателят на въпрос за какво не е имало различен претендент за поста основен прокурор. " Защото кой различен да сложа? Мая Манолова ли да сложа? Само тая нелепост не бях правил! Ако Данаил Кирилов беше определен, в този момент отново щяхте да ме питате за какво членът на ГЕРБ Кирилов стана основен прокурор. За мен най-хубавият човек за поста беше Емо Радев, само че не го издигнахме, тъй като е евродепутат от ГЕРБ. И в случай че беше станал, щяхте да кажете " вашия евродепутат стана основен прокурор ". Не познавам по-добри – срещнах се с доста хора – няма по-добри. Има по-мързеливи. Оглеждах, мързеливи са. Мързи ги ", заяви още Борисов.

" Има едни недоволни, които желаеха те да станат основен прокурор – по този начин същите желаеха да създадем Христо Иванов или негов човек основен прокурор. Омръзна ми на мой тил такива хора да заемат постове и след това да им чувам нелепостите ", добави министър председателят.

" Мисля, че президентът Радев върна указа за назначението на Гешев единствено и единствено да влезе отново в новините, тъй като ние по това време имахме доста начинания. Иначе Радев утвърждава Гешев, брат му на Гешев е персонална защита на президента Румен Радев. Висш съдебен съвет още веднъж с 20 на 4 гласа взеха отново същото решение. Нито Радев, нито Борисов схващат от работата на Висш съдебен съвет, там има експерти и те си схващат ", заяви Борисов.

На въпрос за какво след издаването на Указа за Гешев, Радев изиска конституционни промени, Борисов го посъветва да си направи партия, и " когато отиде в Народното събрание – тъй като ние сме парламентарна република, може да направи каквото желае. Както аз когато не бях склонен с Тройната коалиция, си направих ГЕРБ, взех властта и ръководя. Затова няма да изпратя хора от ГЕРБ в подобен диалог – тъй като Радев влиза в тона на Българска социалистическа партия, които го и издигнаха.. Още преди месец изпратих писмо до Европейска комисия, в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите специалисти от разнообразни страни, които да видят това, което сме създали по мониторинговия механизъм, по промяната в правосъдната система, като аз поемам ангажимент да извърша рекомендациите им на 100%. Дойдоха хората, на следващия ден или в петък ще излязат с формалното си известие. Още на идващия ден ще направя изключително съвещание на Министерски съвет и ще приема всички рекомендации, макар че не са наложителни. "

" Три са значимите неща – огромните да могат да се привикват в Народното събрание и да могат да ги изслушват – ще приема като решение единствено основния прокурор да може да бъде изслушван. Второ, за подсъдността на основния прокурор – вярно ли е той да проверява себе си? – те споделят, че би трябвало да има без значение звено и прокурор, който да се проверява без значение. И третото беше да съобразим всичко с Конституционен съд. Всичко това ще приемем ", даде обещание министър председателят.

" Петков не се оправи със дилемите си, по тази причина неслучайно на обществените служащи даваме още 5 млн. в бюджета. Петков беше от дълго време за махане. Когато има отговорен – променям. Така смених днеска регионалния шеф на Перник ", добави Борисов. На въпрос дали единствено нейното уволняване е задоволително за справяне с рецесията с водата в града, Борисов отговори, че това е най-висшата държавна служба в Перник. " С това аз оправям виновността за това, което те са проспали и за това, че язовирът е източен. Неслучайно махнахме и шефа на ВиК. Неслучайно отпуснахме и 2.7 млн. на новия кмет на Перник за пречиствателна станция, приключи министър председателят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР