Всеки ходи по голяма нужда. Но явно не и по

...
Всеки ходи по голяма нужда. Но явно не и по
Коментари Харесай

Този странен организъм има изчезващ анус

Всеки върви по огромна потребност. Но очевидно не и по един и същи метод. Един съответен тип – медуза, известна като гребеновидна (Mnemiopsis leidyi), е в действителност неповторима в това отношение. Тя разполага с анус, който се появява при нужда, след което изчезва.

Mnemiopsis leidyi наподобява е единственият представител от типа на гребеновидните, който е кадърен на сходно нещо. Други типове разполагат с уста и непрекъснат анус. Някои по-прости организми пък, като елементарните медузи, имат само  един отвор. Т.е. биологичните боклуци излизат от същото място, през което влиза и самата храна.

Синди Там от Морската биологична лаборатория в Уудс Хол Масачузетс е забелязала, че откакто изхвърли отпадъците, анусът на процедура изчезва.

„ Това е в действителност забележителна находка – разяснява Там пред New Scientists. – Не съществуват данни за сходен вид анус при другите животни. Той не се вижда, когато животното не върви по огромна потребност. Няма и диря от него даже и под микроскоп. За мен действително е незабележим “.

Екипът е употребявал видео записи на Mnemiopsis leidyi, с цел да изследва храносмилателния й цикъл. Първите признаци на дефекация се следят при смяна във формата на стомаха. Колкото повече биологични боклуци има в животното, толкоз по-голямо е червото. То нараства непрекъснато, до момента в който не допре външния пласт – епидермиса. Впоследствие се слива с него и по този начин анусът се ражда. Веднъж щом отпадъците се изхвърлят, червото се смалява, отделя се от епидермиса и аналния отвор престава да съществува.

Там има намерение да изследва този тип по-внимателно, с цел да потвърди, че анусът фактически изчезва, а не се смалява дотам, че да не можем да го засечем с техниката, с която разполагаме.

Откритията са оповестени в Invertebrate Biology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР