Всеки гражданин има право на независим съд, пише на банера,

...
Всеки гражданин има право на независим съд, пише на банера,
Коментари Харесай

Полски съдия: Можеш да си варшавянин, поляк и гражданин на ЕС едновременно

" Всеки жител има право на самостоятелен съд ", написа на банера, носен от съдии по време на протестния марш

Безпрецедентна поддръжка получиха полските съдии в събота, 11 януари по време на провеждането на няколкочасовия безмълвен протестен марш " Хиляда тоги ". Протестът е за незабавно признати от Сейма /долната камара/ единствено дни преди Коледа промени в закона, които съществено протягат ръка на съдийската самостоятелност. Някои от тези промени бяха тествани и в България – да вземем за пример наложително обявление на участие в професионални организации, само че и освен това – обвързване за съдиите за афишират профилите си в обществените мрежи, както и възбрана за общите събрания на съдиите да вършат " политически заявления ". Най-опасната смяна обаче е новозаписаната възбрана съдиите да не ползват разпореждания, които категорично не са приети за неконституционни от Конституционен съд, тъй като това всъщност значи възбрана да се прави преценка, че полски закони опонират на правото на Европейски Съюз и да се ползва практиката на Съда на Европейски Съюз.

" Шествието през централните улици на Варшава продължи повече от два часа и дистанцията беше не по-малко от 5 километра. По данни на " Юстиция " и на общината, в марша са взели участие сред 25 000 и 30 000 души, от които 4 000 полски адвокати – съдии, прокурори, юристи, нотариуси, юридически съветници. Съдиите бяха не по-малко от 2 000 – от цяла Полша, всичките в тоги, като някои от тях бяха и със фамилиите си ", се споделя в спонтанния репортаж от събитието на трима български съдии, членове на Съюза на съдиите в България (ССБ) - Нели Куцкова и Атанас Атанасов от Апелативен съд – София и Владислава Цариградска (Районен съд -Луковит), който те разгласиха на Facebook страницата на ССБ след завръщането си. За присъединяване в марша във Варшава дойдоха и съдии от 21 страни в Европа.

Протестът е проведен от най-голямата полска съдийска организация - асоциация на съдиите " Юстиция ". " Капитал " предлага с дребни съкращения заключителната тирада на нейния ръководител Кристиян Маркевич, произнесена в края на протестното шествие. Почти всичко казано от него звучи обезсърчаващо настоящо в български подтекст - и проблемите с разделянето на управляващите, и политическия напън върху съда, непрозрачното законодателство, опитите да се затворят устата на юристите и така нататък
" Марширувахме в тоги, тъй че всички поляци да ни видят. Вижте: ние не сме извънземни, прослойка, комунисти, предатели или крадци. Ние сме поляци, чиято специалност има значима задача. Съдийската роба е като униформа, лекарска тога, знак на работа. И ние сме тук, с цел да служим на хората.

Излизаме на улицата, с цел да пазиме общите си права като поляци, тъй като независимостта на съдиите значи самостоятелност от всяко въздействие върху правосъдните каузи и решения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Като адвокати ние сме наясно с последствията от използването на закона от 20 декември 2019 година Неслучайно парламентарните процедури по този закон бяха съзнателно планувани четири дни преди най-важния празник за поляците, когато хората са заети с дарове и коледни елхи. Не инцидентно не е имало безусловно никакви съвещания.

Марширувахме по пътя от Върховния съд, около президентския замък и към Народното събрание. Тези три здания символизират три управляващи - управляващи, които би трябвало да работят взаимно и да се почитат, да си сътрудничат за положителното на жителите. За страдание изпълнителната власт и парламентарното болшинство през днешния ден не помниха за това. Те не помниха, че сърцевината на демокрацията е разделянето на управляващите - разделяне, което е от главно значение за обезпечаване на баланс и отбрана на жителите против злоупотреби на държавното управление.

Този Марш не е против тази или онази политическа партия. Ние вървяхме против измененията в системата, които могат да обиден и идващите генерации поляци, даже когато властта сменя позиции в Полша. Марширувахме, с цел да повишим информираността за този факт. Съдия или прокурор не може да има доброжелателно отношение към никой политик. Защото постоянно политиците застават пред съда, защото задача на съдилищата е да ревизират валидността на гласовете, подадени на избори.

Протестирахме против затварянето на устата на юристите. Адвокатите, а не политиците, би трябвало да подвигат алармата, когато законите се нарушават, тъкмо както лекарите приказват на глас по въпросите на здравето, градинарите - за дърветата и храстите, а психолозите - по какъв начин да се отглеждат деца.

В резултат на този закон, който дава дискреционни пълномощия за премахване на съдии от служба, поляците ще зависят от капризите на политиците, които желаят да се нареждат като юридически специалисти. Трябва да бъде ясно декларирано: те ще могат да повлияят на решенията по подобен метод, че членовете на тяхната лична партия да не бъдат наранени, до момента в който техните политически съперници ще бъдат застрашени от тежко наказване. Ние не сме съгласни на такава корист със правосъдни производства.

Марширувахме дружно с жителите на страната ни, само че и с голяма група посетители от доста страни-членки на Европейски Съюз. Това е невиждано събитие. Походът на толкоз доста съдии от цяла Европа в жест на взаимност с страна, в която върховенството на закона е заплашен, се организира за първи път в историята на Европейския съюз. Благодаря ви доста за това!

Съдии от Нидерландия интензивно участваха в Марша на полските съдии в събота, дружно със свои сътрудници от Норвегия, Португалия, Ирландия и други - общо 21 страни от Европа, измежду които и България.

[Reuters]
Марширувахме дружно в алегоричен израз на нашата ценностна общественост. Европейският съюз не е наш зложелател или непознато тяло. Ние сме национални и европейски съдии. Време е да разберем, че тези функционалности не са взаимно изключващи се. Можете да бъдете варшавянин, поляк и жител на Европейски Съюз, по едно и също време. Решихме нашата държавна система при парламентарен референдум и потвърдихме желанието си да бъдем част от европейската ценностна общественост в референдума за Европейски Съюз.

Марширувахме дружно с представители на всички юридически специалности: съдии, прокурори, юристи, юрисконсулти, не тъй като всички се познаваме добре и постоянно имаме едно и също мнение, марширувахме дружно, тъй като постоянно е обвързване на всеки юрист да пази и пази правата на жителите. Категорично се противопоставяме на нарушаванията на правата на индивида, на конституционните права, националното законодателство или законите и полезностите на интернационалните общности, към които непринудено сме се включили. Правото на Европа значи правото на европейска правна система, с цел да могат поляците да се усещат юридически сигурни.

Примери? Да вземем решение по дело за наставнически права, когато един от родителите не е поляк - такова решение няма да бъде спазено в други страни от Европейски Съюз и може да бъде оспорено по всяко време;При спор сред сдружение и чиновник, по отношение на заплащане за работа, осъществена в Европейски Съюз, решение в интерес на полски жител или компания може да бъде сложено под въпрос от образувание от друга държава;В последна сметка увеличаващият се юридически безпорядък може да накара непознатите бизнесмени да спрат да влагат в Полша, тъй като никой не желае да прави бизнес в нестабилна и рискова страна, в която няма документи, няма право на благосъстоятелност.Накрая желая да кажа, че има и хора, които не маршируваха с нас не тъй като не желаеха, а тъй като не можеха. Такъв образец е Мурат Арслан. Турски арбитър, бранител на върховенството на закона, наказан на 10 години въз основа на подправени обвинявания, който ни написа писмо от пандиза! Ние като поляци в действителност ли желаеме сходен сюжет тук? Отмяна на разделянето на управляващите и излизане от Европейски Съюз?

Днес още веднъж, гледайки това голямо голям брой, още повече имам вяра в успеха. Виждам, че не сме сами. Целият свят ни гледа! Не сме сами. Точно както не бяхме сами по време на битката против комунизма.

Като съдии имаме право на самостоятелност и всички поляци имат право да останат в общността на полезностите на Европейски Съюз!

Благодаря на всички, че дойдохте тук. Обръщам се към поляците: застанете до нас, подкрепете ни, тъй като това ни дава сили да се борим!

Тук е Полша, тук е Европа. И ви убеждавам, че в случай че застанем дружно в взаимност, ще останем в тази Европа. "

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР