Всеки град и всеки квартал в него си знае бездомните

...
Всеки град и всеки квартал в него си знае бездомните
Коментари Харесай

Социалното министерство не знае колко са бездомните хора в България - Общество

Всеки град и всеки квартал в него " си знае " бездомните хора. Виждаме ги съвсем всеки ден в подлез, на спирка, на скамейка. През зимните месеци те са увити в одеяла, само че са си на същото място. А то в множеството случаи не се трансформира с години. 

Какво се случва с бездомните хора в България освен през зимата, какъв брой са те и какво вършат институциите за тях попитахме Министерството на труда и обществената политика. От 10-те заложени въпроса МТСП са видели някои, като три са препратили на други две министерства и на Агенцията за обществено подкрепяне. От отговорите на останалите не излиза наяве даже какъв брой са тези хора и къде отиват.

Попитахме има ли статистика за броя на бездомните; има ли формулировка за това кой е без дом; има ли Агенцията за обществено подкрепяне данни за подадените през годините сигнали за бездомни и в случай че да, какво демонстрират те; по какъв начин се работи при получен сигнал; задоволителни ли са местата в центровете за краткотрайно настаняване; те целогодишно ли работят и в какъв часови диапазон; има ли центрове за хора на възраст под 16 г.; какъв брой от бездомните страдат от психическо или физическо увреждане; допустимо ли е настаняването им в профилирано заведение и каква е процедурата; какво се прави, в случай че някой от тях е психичноболен и буйства; има ли въобще тактика за работа с тях и в случай че да, какво включва тя.

" В Министерството на труда и обществената политика не е създавана желаната информация, във връзка с данни за съществуването на публична статистика за броя на бездомните хора в България и министерството няма данни за нейното местоположение ", дадоха отговор от ведомството на въпроса ни за броя на бездомните у нас. Данни за броя няма, само че дефиницията е налице: хора, " които не имат личен или съсобствен жилищен парцел на територията на цялата страна и са останали без заслон заради случайно зародили условия, както и лицата, избрали бездомността като метод на живот ". От нея може да се заключи, че и обитаващите противозаконни постройки ще се окажат бездомни. А също избягалите поради домашно принуждение.

От министерството настояват, че бездомността била секторен приоритет, който обхващал  жилищното настаняване, достъпа до финансови услуги, образованието, опазването на здравето, обществената протекция, заетостта.  Посочват също, че бездомността се дефинира като една от най-тежките форми на беднотия и лишаване, която би трябвало да бъде отстранена посредством целенасочени интегрирани политики и признават, политиката в региона на бездомността надвишава функционалните им компетентности.

На въпроса ни какъв брой са центровете и по какъв брой часа дневно бездомните могат да останат там няма съответен отговор. По-скоро има " мъмрене ": центровете не били центрове, наричали се " действия за поддръжка за предварителна защита и/или превъзмогване на общественото изключване, осъществяване на права и възстановяване на качеството на живот ".

При непосредствена заплаха за живота на лицето Дирекция " Социално подкрепяне " уведомява Министерство на вътрешните работи. Задължение да уведомят Държавно стопанско предприятие имат и частните снабдители на обществени услуги. Дирекцията е длъжна да реагира неотложно на всеки сигнал за лице " в спешна обстановка " - прибавя МТСП, т.е. е в беззащитност, неустойчивост или в заплаха за живота, не предстои на хоспитализация и не е в положение да се оправи единствено или благодарение на другиго. Тези центрове са 13 в цялата страна - в общините Благоевград, Бургас, Видин, Лом, Монтана, Русе, Силистра, Стара Загора, Димитровград и София-град. Бездомни се настаняват в тях за до три месеца за календарна година, а при нужда - до 6 месеца.

В края на декември 2022 година Мина Йовчева от дирекция „ Социални услуги “ в Столична община изясни пред БНР, че в София има 3 центъра за краткотрайно настаняване, които се финансират напълно със средства от държавния бюджет. " В тях потенциала е 570 места. Те не вземат решение трайно жилищните проблеми на хората., тъй като престоят там е от 3 до 6 месеца ", добави Йовчева.

Социалните услуги се финансират със средства от държавния и общинския бюджет, се ръководят от кметовете на общини: " Поради това по въпросите, касаещи същинското даване на услугите в ЦВН, информация може да бъде предоставена от кметовете на горепосочените общини, на чиято територия действат настоящите сега центрове ".

Съществуват и  общинските жилища, които се разпродават. През 1989 година броят им е 120 000 в София, то през днешния ден те са под 7500, написа " Дневник ". Чакащите за жилище са над 10 000.

Въпроса ни има ли тактика за работа с бездомните МТСП подминава с безмълвие. Няма отговори и на въпросите поддържа ли Агенцията за обществено подкрепяне статистика за подадените през годината сигнали за бездомни хора, както и каква е практиката при подаване на сигнал за безприютен човек. Министерството пренасочва тези въпроси към АСП, а други - какъв брой са бездомните психичноболни или с физическо увреждане и може ли те да бъдат настанени и по каква процедура - до Министерствата на опазването на здравето и на вътрешните работи. 

До публикуването на материала не са получени отговори от АСП, Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР