Всеки ежедневно взима решения за личните си финанси и има

...
Всеки ежедневно взима решения за личните си финанси и има
Коментари Харесай

Финансова грамотност за малки и големи

Всеки всекидневно взима решения за персоналните си финанси и има отговорност за ръководството на своя фамилен бюджет. Ако желаеме да се оправяме сполучливо, е значимо да разбираме процесите, които движат парите, богатствата и ресурсите. И да предадем верните уроци и финансови привички на своите деца.

Училището у нас към момента не застъпва задоволително тези познания и е нужно обществото да осъзнае нуждата от образование по финансова просветеност – от детската градина до междинното учебно заведение, тъй като това е основа за цялостен живот, твърди Наталия Тодорова. Тя е трансформирала финансовата просветеност на децата в своя персонална задача.
Как се ангажира тъкмо с тази тематика?
Повече от 13 година Наталия Тодорова е във финансовата промишленост – първо, в компания, която се занимава със спестявания и вложения, а в този момент е в организация, ръководеща фондове за дялови вложения и рисков капитал. В работата си непрестанно се среща с хора, които търсят решения за своите спестявания, по този начин осъзнава, че мнозина не знаят по какъв начин да ръководят персоналните си финанси поради неумелост, боязън и недоумение на материята. Наталия е майка на две деца и като родител си дава сметка, че финансовата просвета се построява от най-ранна детска възраст. Това демонстрират и международните проучвания.
Какво подхваща?
Преди две години в партньорство с издателство Carrot прави просветителния комплект " Финансова просветеност за деца ", главно за възпитаници от пети до осми клас. В него тя се стреми да изясни на наличен език най-важните термини и феномени от света на персоналните финанси и вложенията. После Наталия стартира да дава препоръки на родителите по какъв начин да приказват с децата си на тематика пари. През предходната година в открити уроци в учебните заведения изяснява за парите и положителното им ръководство. Създава безплатната платформа The Little Chief, където споделя потребни препоръки за дребни и огромни.
Светът на парите обаче се трансформира непрекъснато, тогава?
Семейството образува нашите базови привички и отношението ни към парите. Добрата финансова просвета не е еднократно изпитание, а учене през целия живот. Появяват се нови артикули и услуги, стопанските системи се трансформират. Доброто познаване на икономическите процеси и финансовите феномени защищава от неправилни решения, счита Наталия.
Но по какъв начин по забавен и занимателен метод децата да получат тези познания?
В детската градина и в началните класове всичко би трябвало да е под формата на игра. По-нататък децата са подготвени да навлизат в тематиката със своето персонално присъединяване в ръководството на фамилния бюджет и на своите разноски и спестявания. Ролята на фамилията остава главен фактор за основаването на положителни финансови привички. Детето не трябва да е изолирано от финансовите въпроси в фамилията, а да е деен участник, счита Наталия.
Има ли подготвеност финансовата просветеност да влезе в образователните стратегии?
В последните години се основава положителна настройка към концепцията финансовата просвета на децата да се развива още ранна възраст. Редица неправителствени организации работят в тази тенденция, а с поддръжка от институциите и от бизнеса просветителната система се отваря за тематиката. Всички ще я приемем като още по-важна, когато си дадем сметка, че България заема 16-о място от 20 страни по равнище на финансова просветеност измежду 15-годишните – съгласно резултатите от последното проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и програмата PISA, оповестено през 2020 година Семейства с по-висок обществен статус нормално имат грижа за финансовата подготвеност на своите деца. Образователната система обаче би трябвало да осъществя своята приобщаваща роля и да се погрижи за повишението на общото равнище у идващото потомство – подрастващите, на които един ден ще разчитаме да развиват стопанската система на България.
Какъв да е методът на родителите?
Първият допир на децата с парите нормално е през разноските на фамилията. Магазинът много постоянно е място за първите уроци по финансова просветеност. Детските касички са отлично средство за образование за постигането на персонални финансови цели. А джобните пари са мощен инструмент в одобряването на финансовите привички и същинска подготовка за ръководството на действителен бюджет, споделя Наталия Тодорова.

Щом парите движат света, дано да знаем повече за тях още от дребни.

  Наталия Тодорова - Снимка Личен списък

Деца проектират парите на бъдещето
Националният конкурс за детска рисунка „ Моята паричка “ е самодейност, която насочва фокус към финансовата просветеност на най-малките. Конкурсът е за деца до 12 година, като задачата е да основат план на лична банкнота – от съществуваща или измислена от детето валута. Това е предизвикателство към по-задълбочени знания за функционалността на парите, само че и за тяхната културна и историческа стойност.

Мотивът да бъде проведен този конкурс: „ Често родителите заобикалят да приказват с децата си за парите, защото намират тематиката за комплицирана, а и не са сигурни кой е правилният метод. Игровите начини и ангажирането на въображението посредством състезанието са добра основа за нов диалог за парите и персоналните финанси. При рисуването и проектирането децата ще се срещнат детайлно с детайлите на паричните знаци, тяхното значение и взаимоотношение, с икономическите им функционалности. Ще научат повече за българските, европейските и други банкноти и монети, да получат потребни познания за парите и тяхното ръководство “.

В журито на състезанието ще бъдат привлечени приети имена от региона на финансите, държавността и културата. Широката общност също ще може да гласоподава онлайн за своя любимец. Предвиден е награден фонд.

Началото на самодейността съответствува със Световната седмица на парите от 20-26 март 2023 година и ще приключи към 4 юни – деня, в който се навършват 143 години от основаването на българския лев. В този интервал ще бъде направена и осведомителна акция, обвързвана с историята на парите, лв. и еврото. Предвидени са онлайн образования, открити уроци в учебни заведения, както и богато просветително наличие. Вниманието ще е ориентирано освен към културната стойност на паричните знаци, само че и към потребните финансови привички на най-малките.

Организатори са безплатната платформа за финансова просветеност The Little Chief и Mammi.bg - информационно-образователна онлайн медия, ориентирана към дамите и фамилиите.
Текстът е част от бр. 113 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР