„Всеки един от нас в тази зала е тук, за

...
„Всеки един от нас в тази зала е тук, за
Коментари Харесай

Вяра Емилова, БСП: Актуализацията на бюджета е сигурна крачка за завръщането на нормалността в държавата

„ Всеки един от нас в тази зала е тук, с цел да способства за реализиране на непоклатимост и предвидимост, за основаване на нов работещ механизъм за поддръжка на всеки един български жител. А това е невероятно, без да реализираме единодушие по този основен закон - Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване, гарантиращи, че нито един човек няма да бъде зарязан самичък в рецесията. “ Това съобщи секретарят на парламентарната група на “БСП за България” Вяра Емилова от парламентарната естрада по време на разискванията за актуализация на бюджета.

По думите ѝ се намираме в невиждана международна обстановка, която провокира колосални промени на всички равнища и от решенията през днешния ден ще зависи животът на всеки един, който е дал своя вот доверието си. „ Кризите, които страната изживява сега, са вследствие на дългогодишната политика на до момента ръководещите. Това важи в цялостна мощ за обществената, здравната и енергийна рецесия. Затова и Българска социалистическа партия продължава да упорства за усилването ролята на страната и усилване на обществената й функционалност “, безапелационна бе тя.

„ Повече обществена политика, повече обществени ограничения - тази позиция Българска социалистическа партия защитаваше при провеждането на договарянията за сформиране на държавно управление и откри реализация в подписаното съдружно съглашение, където бяха утвърдени огромен % от обществените оферти на Българска социалистическа партия “, напомни Вяра Емилова и посочи, че това е намерило реализация и в държавния бюджет за 2022 година

От трибуната Вяра Емилова съобщи, че точно Българска социалистическа партия е съумяла да отбрани един от най-социалните бюджети в България. „ Социалните разноски бяха увеличени с над 30% по отношение на 2021 година или към 20 милиарда лева за обществена политика. Социалните ограничения включваха: преизчисление на пенсиите; увеличение на поддръжката за фамилиите за развъждане на деца; повдигане на минималната работна заплата; увеличение на компенсациите за безработица; нарастване на помощта за хората с увреждания и други Освен всичко друго, дейната обществена политика, изключително тази в помощ на младите фамилии, е ориентирана и към решение на демографските проблеми на България “, уточни депутатът от левицата и добави, че в актуализацията левицата ще надгради тези обществени ограничения.

„ Сега е моментът за обществени политики към най-уязвимата и многочислена част от българското население – това са българските пенсионери. На техен тил в продължение нацяло десетилетие се осъществя неправилна обществена политика, и техният ред за нарастване пенсиите в никакъв случай не идваше “, изясни Вяра Емилова.

От трибуната депутатът от левицата разясни какво законопроектът планува да се случи с пенсиите от 1 юли: Всички пенсии за трудова активност се осъвременяват с 10%; Ковид добавките се включват в размера на пенсията; Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усилва на 467 лева.; Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се усилва на 2000 лева.; Социалната пенсия за напреднала възраст става от 170 лева на 247 лева

„ Средната пенсия се чака да нарасне до 666 лева, което е растеж от 23,2% към равнището ѝ през юни 2022 година “, посочи социалистът.

Вяра Емилова уточни и плануваните промени от 1 октомври: Пенсиите се преизчисляват, а таванът се подвига на 3400 лева „ През октомври междинната пенсия се чака да доближи 718 лева или да нарасне със 7,8% по отношение на юли 2022 година “, сподели още тя.

„ Ще подкрепим този законопроект, тъй като в същността си той е израз на смислена и целенасочена лява политика, целяща да смекчи удара от международна икономическа рецесия, а и тъй като за степента на развиване на едно общество, се съди по това по какъв начин то се грижи за най-уязвимите “, разяснява секретарят на парламентарната група на “БСП за България”.

Според Вяра Емилова този бюджет е сигурна крачка за завръщането на нормалността в страната и в бита на хората и прикани той да бъде подсилен в името на общото бъдеще.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР