Всеки един конфликт влияе на пазарите в известна степен. По-важният

...
Всеки един конфликт влияе на пазарите в известна степен. По-важният
Коментари Харесай

Стоковата борса: Конфликтите в Червено море оказват съществено влияние върху цените в България

Всеки един спор въздейства на пазарите в известна степен. По-важният фактор е салдото сред търсенето и предлагането. През лятото и есента на предходната година има огромно произвеждане на зърнени култури, добивите са рекордни.

Потреблението леко се увеличи, само че въпреки всичко не може да поеме по-добрата годишна продукция, която е прибрана и цените продължиха да падат. Това разяснява за NOVA NEWS Васил Симов, изпълнителен шеф на Софийската стокова борса.

Той посочи, че за някои артикули конфликтът в Червено море се оказа по-силен фактор.

Симов посочи, че има трайна наклонност към поевтиняване на царевицата.

" Тя е фуражна просвета и по този начин можем да следим накъде ще вървят цените на месото и млякото. Причините за поевтиняването се коренят в рекордния рандеман в Съединени американски щати - най-големият производител на царевица в света ", сподели още специалистът.

По думите му хлебната пшеница също поевтинява. Той посочи, че цената на суровото слънчогледово олио също се е намалила. На международната борса в Ротердам тя е спаднала с 35% спрямо януари предходната година. 

Според Симов пазарът на нефт е динамичен, а той се въздейства от споровете. 

" Нарушените доставки оказват въздействие. Надявам се годината да е мирна, тъй като пазарите работят добре, когато няма военни спорове ", сподели още специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР