Всеки един ден, независимо слънчев или мрачен, е уникален дар,

...
Всеки един ден, независимо слънчев или мрачен, е уникален дар,
Коментари Харесай

Любимата на загиналия Скатов с разтърсваща изповед

" Всеки един ден, без значение безоблачен или тъмен, е неповторим подарък, носещ със себе си наземна хубост, която не може да бъде разказана с думи или снимана в кадър! " – думите са на алпиниста Атанас Скатов.

На 5 февруари той загуби живота си в опит да се оправи с едно от най-големите провокациите, които си беше поставял – покоряването на връх К2 в зимни условия.



Атанас Скатов е първият и единствен българин изкачил 11 пъти връх над 8000 метра и който вижда света от 4 осемхилядника в границите на 140 дни. Скатов покорява най-високите върхове на всички седем континента на планетата.

На 20 декември 2020 година Скатов разгласи експедицията си към К2 като доста особено странствуване. На 16 януари 10 непалски алпинисти съумяват да изкачат за първи път през зимата най-недостъпния връх в света. Българинът също се пробва да го покори. На 4 февруари Скатов доближава Лагер 3 на височина над 7000 метра за своята нощта офанзива към върха.

Ден по-късно – на 5 февруари сутринта, групата се спуска от Лагер 3 към Лагер 2. Малко под Лагер 3 Атанас пада. Скатов оставя фантазията си за невъзможното вечно в снеговете на дивата планина.

" Експедицията не беше по никакъв начин лесна, имаше комплекс от външни фактори, за които участниците в експедицията няма по какъв начин да дават отговор или да повлияят ", означи пред bTV Шени Бензеш - дамата, която е до Атанас Скатов в последния му път.

" Това са климатът, студът, вятърът, суровите зимни условия. Зимните експедиции са по-скоро изключение ", добави тя в предаването " Тази събота и неделя ".

" Той вярваше и се стремеше към върха, само че не е било непременно. Действаше доста рационално и внимателно ", съобразяваше се с опциите си, съобщи Шени Бензеш.

" Не съм участвала на случая и не знам какво се е случило. Смъртта на Наско породи доста въпроси, само че за мен по-важното е, че той не е страдал, по този начин разбрах ", сподели тя.

" На рождения ми ден през есента той реши да ми подари един от височинните се гащеризони и това беше знак, че някак си ме кани в неговия свят и неговото премеждие. Малко по-късно се случи, че намерихме финансиране и се включих с концепцията да го съпроводя и да заставам на базов лагер с възможност да се кача до Лагер 1 или 2 ", спомни си тя.

" След първата ротация Наско сподели, че на този стадий това не е добре и аз му се доверих. Важното за мен беше, че го поддържам ", описа още Шени Бензеш.

" Два месеца преди експедицията с Наско качихме Мон Блан – най-високият връх на Алпите и втори по височина в Европа ", сподели тя.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР