Всеки е чувал за Ел Класико! Това е голямото дерби

...
Всеки е чувал за Ел Класико! Това е голямото дерби
Коментари Харесай

Да очароваш с името си!

Всеки е чувал за " Ел Класико "! Това е огромното дерби на испанския футбол сред Барселона и Реал Мадрид. Снощи пък евентуално много пъти сте чули или прочели за " Дерби каузи Мадонина ". Става дума за мача сред непримиримите противници от Милано - Интер и Милан. Обяснението за това название е просто - назовава се по този начин в чест на най-популярната забележителност в града - Дуомо и статуята на Дева Мария (Мадонина), която е " кацнала " на върха на катедралата. Убеден съм обаче, че съществуват футболни дуели по света, за които не подозирате, че си имат прякори. Някои от тях занимателни, други - натоварени с прекомерно доста история, само че не футболна, трети - просто с цел да звучат по-гръмко. На вашето внимание някои дербита с особени имена.

Далматинското дерби: звучи по-колоритно, в сравнение с в действителност е. Става дума за срещата сред хърватските Хайдук Сплит и Шибеник, които се намират в двата огромни града на региона Далматия. Точно както подхожда на тази част на света, страстите са приповдигнати, а почитателите на двата тима не хранят изключително топли усеща между тях. Съвсем различен е въпросът, че Шибеник през годините постоянно губеше елитния си статут и мачовете никак не бяха постоянно събитие.

Дербито на миньорската стачка: отиваме до другия завършек на континета, с цел да разберем, че мачът сред Честърфийлд и Мансфийлд в Англия има сериозна история зад тила си. В средата на 80-те години на предишния век миньорите в някои райони на Англия провеждат стачка, протестирайки против мизерното си възнаграждение и ужасяващите условия на труд. Работниците от мините в Дарбишър, откъдето е и Честърфийлд, вземат участие интензивно в стачката, до момента в който техните сътрудници от Нотингамшър (където географски попада Мансфийлд), не се причисляват към протестните дейности и не престават да работят. Цялата сага се придвижва и на футболното игрище. Двата тима обаче понастоящем са в разнообразни дивизии - Честърфийлд се намира в National League, до момента в който Мансфийлд е едно равнище нагоре - в Лига 2.

Дербито на розите: дано останем още малко на Острова, с цел да разясним, за какво мачът сред Манчестър Юнайтед и Лийдс се зове " войната на розите ". Отново историята е кръстник, само че би трябвало да се върнем даже още по-назад - до 15-и век. Тогава графствата Йоркшър и Ланкашър (откъдето произлизат надлежно Лийдс и Юнайтед) водят войни за престола в страната. По-късно цветовете на домакинските фланелки на всеки футболен тим дават отговор на съответната роза, представляващата графството им - Лийдс играе с бяло, " алените дяволи " - с алено. През годините враждата се ускорява, като през 70-те години на предишния век казусът с футболното безчинство в допълнение нажежава ситуацията сред двата града, намиращи се единствено на 40 благи един от различен.

Новата компания: евентуално сте чували за названието на най-известния мач в Шотландия - Селтик и Глазгоу Рейнджърс - " остарялата компания ". В северните елементи на Англия през 80-те на бял свят се появява и мач, който е именуван " новата компания ". Причината този път е напълно футболна - в тези години Абърдийн и Дънди Юнайтед съумяват най-малко за малко да нарушат хегемонията на грандовете от Глазгоу, като печелят няколко шампионски трофеи на страната - нещо, което кара хората да стартират да назовават срещите сред тях " новата компания " в символ на почитание към отборите, които се борят със статуковото. Иначе чисто исторически Абърдийн и Дънди Юнайтед нямат никакви проблеми между тях.

Ел Трафико: започнахме тази публикация с " Ел Класико ", дано и да приключим с него, въпреки и с иронична отпратка. Колкото и необичайно да звучи, в Съедините Щати някои сокър-мачове също си имат прякори, въпреки локалните да не престават да фаворизират други спортове като американски футбол, баскетбол и бейзбол. Става дума за дуела сред ЛА Галакси и ФК Лос Анжелис. Макар и двата тима да са от един и същи град, напредването за срещите е кошмарно поради извънредно интензивния трафик в града. Именно тапите са повода този мач да получи названието " Ел Трафико " - игра на думи, която бързо се харесва на хората.

Автор: Стефан Георгиев





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР