Всеки допуска грешки. И ако за някои от нас това

...
Всеки допуска грешки. И ако за някои от нас това
Коментари Харесай

9 грешки, променили хода на историята

Всеки позволява неточности. И в случай че за някои от нас това води до дребни неприятности, то неуспехите на други провокират войни, епидемии и произшествия. Събрали сме няколко образеца за най-големите неточности в човешката история.

1. Бомбардировката на Хирошима

 Бомбардировката на Хирошима е едно от най-трагичните събития по време на Втората международна война. Но ужасните последствия е можело да бъдат предотвратени, в случай че преводачът на американците е бил по-квалифициран. Недоразумението потегля оттова, че в Потсдамската декларация Съединени американски щати отправили към Япония искане за незабавна капитулация. И получили отговор от японския премиер-министър Кантаро Судзуки, в който попадал задоволително многозначната дума „ мокусацу ”. Най-вероятно министър председателят е изискал време за размисъл и преценка, а преводачът прочел тази дума като безапелационното „ отхвърляме ”. В резултат на тази глупава неточност единствено след няколко дни Съединени американски щати хвърлили над японския град Хирошима първата в историята на човечеството атомна бомба.

2. Продажбата на Аляска

 През 1867 година Аляска представлявала една голяма пуста земя, затрупана от пълен сняг. Затова Руската империя с наслада се съгласила да я продаде на Съединените американски щати за 7,2 милиона $. В тези години никой даже не можел да допусна, че след няколко десетилетия Аляска ще се трансформира в най-богатия регион за рандеман на злато. А по-късно там ще бъде открити и находища на петрол. Излиза, че за напълно малко пари американците купили от Русия големи подземни благосъстояния.

3. Избиването на котките

 През Средновековието англичаните решили, че котките са източник на страшна заплаха. Този мит се появява, когато в страната зародили първите огнища на бубонната чума и хората стигнали до извода, че котките са предявител на болестта. Само за една година всички котки били безмилостно избити. Вероятно учудването е било огромно, когато след жестоката кавга с почтените животинки, мащабите на епидемията единствено се разрастнали. Оказало се, че приносителите на чумата били не котките, а плъховете, които по това време в Англия и в цяла Европа били в голямо количество.

4. Горският пожар в Калифорния

 По време на един от най-страшните пожари, който през 2003 година бушува в Калифорния, били унищожени 1200 квадратни километра гори, 2322 къщи, а 14 души починали. Трудно е да се повярва, че толкоз заплашителен пожар е било дело на човешката ръка. Трагедията стартира с това, че един ловджия се изгубил в горите край Сан-Диего. Надявайки се, че ще бъде открит, той запалил предупредителен огън, който обаче възпламенил сухата трева и бързо се трансферирал на дърветата, разраствайки се в стихийни мащаби.

5. Потъването на „ Титаник ”

 Потъването на „ Титаник ” се е трансформирало в най-известната покруса на предишния век. През 1912 година никой не можел да допусна, че страшните последствия биха могли да бъдат избегнати, в случай че не била нещастна поредност от две на пръв погледн незначителни събития. Непосредствено преди самото отплаване комерсиалната компания решила да размени един от офицерите. А той от своя страна, без никакъв предумисъл, не запомнил да съобщи на своя правоприемник ключа от сейф, в който с изключение на други скъпи неща, се държали биноклите. И в последна сметка Фред Флит, който отговарял за трудностите по пътя на кораба, не съумял да забележи съдбовния айсберг в точния момент.

6. Началото на Първата международна война

 В началото на ХХ век несъгласията сред огромните европейски страни нараствали с всяка минала година и експлоадирането на Първата международна война била неизбежно. Но въпреки всичко никоя от противостоящите си страни не бързала с нападението и това положение можело да продължи даже и няколко десетилетия... в случай че не била една нещастна случайност.

 По време на първото нападение против ерцхерцога избухва гърмеж, вследствие на който са ранени доста почтени хора. Тогава Франц взема решение да посети потърпевшите в болничното заведение. По пътя към лечебното заведение водачът пропуща верния завой и минава около кафенето, където в този момент се намирал сръбският терорист Гаврило Принцип, който незабавно се решил на идващото си злочинство. Без да се замисли, той създал два изстрела, които лишили живота на ерцхерцога и неговата брачна половинка. След сходна кървава кавга огромната война станала неизбежна.

7. Големият лондонски пожар

 Трудно е да се повярва, че Големият лондонски пожар, обхванал централните региони на града, е провокиран по виновност на един разсеян пекар.Пожарът стартира в пекарната на Томас Фаринер на улица „ Падинг-лейн ” и със светкавична скорост се трансферира върху прилежащите здания. За три дни огънят унищожава 13 500 къщи и 87 църкви, оставяйки без покрив над главите им 70 000 души, при население на град от общо 80 000 души.

8. Откриването на пеницилина

 Случайното разкриване на пеницилина е единствената точка в днешния ни лист, който е довел до позитивни резултати. Всичко се случило в мръсната лаборатория на Александър Флеминг, когато той инцидентно забелязал мухъл върху чинията от предходен обяд. По-нататъшното проучване на плесента довело до синтезирането на пеницилина – първият антибиотик в историята на медицината.

9. Завладяването на Нормандия

 Отбраната на северното крайбрежие на Франция през 1944 година управлявал най-хубавият военачалник на Адолф Хитлер – Ервин Ромел. На 6 юли 1944 година генералът проучил неподходящите метеорологични условия и решил, че съперниците ще отсрочат десанта в Нормандия, след което отпътувал за дома си, с цел да чества рождения ден на своята брачна половинка. Но съдружниците решили да извършат десанта в плануваното време. На този ден те завладели всичките пет атакувани плажа, убивайки към 9 000 немски бойци.

Превод за УЧИТЕЛИ БГ: Александър Василев

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР