Всеки допълнителен сантиметър на талията повишава риска от проблеми със

...
Всеки допълнителен сантиметър на талията повишава риска от проблеми със
Коментари Харесай

Всеки излишен сантиметър на талията повишава сърдечния риск с 11% -

Всеки спомагателен сантиметър на талията покачва риска от проблеми със сърцето с единадесет % и съставлява по-голяма заплаха за здравето на този орган, в сравнение с общото тегло, сочат данни от изследване на английски кардиолози, представени от " Дейли мейл ".

Изследването е направено от експерти от Оксфордския университет.

Кардиолозите са изследвали връзката сред обиколката на талията и положението на сърцето при 430 хиляди британци на възраст сред 40 и 70 години. Проучването е траяло 13 години, оповестява Българска телеграфна агенция.

Всеки пети от хората с най-широка талия е 3,21 пъти по-склонен да получи проблеми със сърцето спрямо всеки пети с най-тънка талия, сочат данните. Сред постоянно срещаните проблеми са сърдечна непълнота, инфаркт, инсулт или нарушен темп.

Хората с максимален показател на телесна маса, който регистрира тежестта и височината, обаче са единствено 2,65 пъти по-склонни към сходни проблеми спрямо тези с минимален. Всяка спомагателна единица към този показател усилва вероятността за сърдечна непълнота с 9 %.

Водещият академик доктор Айодипупо Огунтаде поучава да се мери талията всяка година, с цел да се следи риска за сърдечното здраве.

Резултатите от изследването са показани на извършен в Барселона конгрес на европейски кардиолози.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР