Всеки девети шеф ще търси нов персонал през следващите 12

...
Всеки девети шеф ще търси нов персонал през следващите 12
Коментари Харесай

Всяка девета компания планира да наема наема персонал

Всеки девети началник ще търси нов личен състав през идващите 12 месеца макар рецесията, излиза наяве от есенното анкетното изследване на Агенцията по заетостта.

Според данните в него 50 000 или 11,9% от всички близо 395 000 работодатели у нас, са декларирали подготвеност да наемат нови фрагменти. Броят им понижава по отношение на предходното изследване през февруари предходната година, когато компаниите, планиращи нови назначения са били 58 222.

Продължаващата комплицирана епидемиологична конюнктура принуждава работодателите в страната да се въздържат от разширение на дейностите, което се показва в стесняване на заетостта в кратковременен проект с към 4,6% на годишна база, регистрират от Агенцията по заетостта.

Обнадеждаващо е обаче, че притежателите на компании, които имат желание да освобождават личен състав са се стопили с 18,5% или с 2340. През идващите 12 месеца близо 10 500 компании плануват стесняване на работната ръка, като най-често изтъкваните аргументи за това са намаляването на размера на продажби и услуги, стопански аргументи и нова вълна на ограничавания за бизнеса заради Коронавирус пандемията.

От изследването на АЗ излиза наяве, че предстоящият брой лица, които ще останат без работа до идната есен ще е не-повече от 32 000 души, като освободените поради ковид ще са 6 000 души.

В кратковременен проект настройките на бизнеса за наемането на работна ръка са най-обещаващи в бранш „ Индустрия “. Проучването регистрира, че при над 19,6% от работодатели в бранша ще търсят чиновници. В съпоставяне с данните от предходната пролет се регистрира спад в желанията с 9,5%.

Единственият бранш, в който не се възнамеряват нито нови назначения, нито съкращения на работна ръка пък е „ Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули “, демонстрират още данните на Агенцията по заетостта.

От данните излиза наяве, че за интервала до септември т.г. бизнесът се нуждае от 108 487 експерти, като най-търсени са фрагментите в шевната промишленост – 14 800 служащи. Машинен оператор е втората по бройка търсена компетентност от работодателите със декларирана нужда от 6848 позиции. За съпоставяне с пролетното допитване, през есента е отчитен спад на търсенето с 5173 позиции (-43%). На трето място е записана специалността строител с 4434 броя, където също се следи понижение с 2500 броя (-36%).

Данните демонстрират, че преработващата индустрия, търговията, превоза, ресторантьорството и хотелиерство и строителството са секторите, които се чака да генерират нова претовареност в интервала до септември. Сред специалностите, които няма да търсят хора са aниматорите в туризма, данъчните и митническите медиатори, пътните строители, корабните техници и други Запазва се съставът на най-търсените фрагменти – медицинските експерти, водачи, учители.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР