Всеки десети от наетите в момента служители ще загуби работата

...
Всеки десети от наетите в момента служители ще загуби работата
Коментари Харесай

Всеки десети губи работата си до 3 години

Всеки десети от наетите сега чиновници ще загуби работата си в идващите 2-3 година Нагласата на българските работодатели е да понижат личния състав с към 10% поради автоматизацията и дигитализацията. Техните сътрудници в Австрия работят още по-твърдо и прогнозите са там свиването да е с 20 на 100. В същото време бизнесът в страни като Франция, Швеция и Ирландия има противоположна настройка - заради навлизането на новите технологии да уголемява екипите с хора, които имат и новите пълномощия, нужни на пазара на труда.

„ Спокойно, роботите няма да ни вземат работата, по-скоро дейностите ще се разпределят - предвижда Мария Лазова, управител „ Бизнес развиване ” в „ ManPower Group ”. - Аз персонално чакам с неспокойствие моите сътрудници роботи, с цел да забележим по какъв начин ще се сработим. Роботите няма да желаят отпуск, покачване и по-висока заплата. Но въпреки това, бизнесът от ден на ден цени така наречените меки умения като комуникативност, съдействие и взимане на решения в тежки обстановки, които са присъщи единствено на индивида. ”

На среща „ Студентите питат - бизнесът и науката дават отговор ” във връзка 25-годишнината на Факултета по стопански и обществени науки в Пловдивския университет Мария Лазова показа проучване за настройките и трендовете на пазара на труда, направено измежду 20 000 работодатели от 42 страни. То извежда трендове в три аспекта: желание за увеличение или понижаване на броя чиновници поради автоматизацията в идващите 2-3 година, какви ще са най-търсените умения и кои са уменията, които фирмите най-трудно откриват при подбора на личен състав.

Според резултатите най-големи ще са измененията в сферите, свързани с административни и офис функционалности, финанси и счетоводство, произвеждане, обслужване на клиенти, осведомителни технологии и непосредствено обслужване, което към този момент ще става по нови канали.

По отношение на търсените качества от ден на ден бизнесът цени дарба за връзка и съдействие, умеене за взимане на решения в сложни обстановки, положително обслужване. В същото време самите водачи в фирмите са неподготвени да владеят и ръководят измененията, е един от изводите в проучването. Огромното предизвикателство във връзка с потомство Z, което в този момент учи или следва, е, че 65% от дейностите, които ще би трябвало да прави в бизнеса, сега са незнайни и даже не са основани технологиите за тях, сподели Мария Лазова.

Талантите, които всеки шеф ухажва, пробва да притегли и след това обгрижва усърдно, са цифровите комуникатори за позиции във фронт офис и бек офис, както и хора с високотехнологични умения. Всяка втора от интервюираните компании показва като най-ценно умеене общуването и способността да се излиза от проблематични обстановки.

Най-желаните качества обаче се намират най-трудно на пазара на труда - изключително комбинацията от комуникативност, умеене за работа в екип и гений за решение на проблеми. Всички сфери и всички равнища имат дефицит на хора с този микс от умения.

Анализаторите регистрират и основна неточност при подбора на фрагменти - търси се съвършеният чиновник, а е нужно да се демонстрира повече еластичност. Вариантите са да се наемат чиновници, които са подготвени да учат, с цел да наваксат изчезнали сега умения и да се търсят сходни на мечтаните качества, предложи Лазова.

Съединени американски щати търсят 2 млн. души в производството

Докато нашите работодатели занапред търсят разновидности да реагират на изменящите се условия, в чужбина към този момент са намерили решения. Тъй като прогнозата е, че в Съединени американски щати до 2020 година на производството ще липсват над 2 млн. души, там се работи за бързо преквалифициране. Военни, които рано са се пенсионирали и към момента са в дейна възраст, минават 3-месечни курсове и влизат в производството, а приходите им скачат 2-3 пъти. В Италия пък служащи, които към този момент не са нужни на текстилната промишленост, се образоват и се пренасочват към автомобилната в заводите „ Ламборджини ” и „ Мазерати ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР