Всеки депутат, който прекрачи прага на парламента, трябва да знае,

...
Всеки депутат, който прекрачи прага на парламента, трябва да знае,
Коментари Харесай

Парламентът като галерия: Картини на известни майстори красят Народното събрание

Всеки народен представител, който прекрачи прага на Народното събрание, би трябвало да знае, че постройката на процедура е картинна изложба. Пространството е цялостно с произведения - оригинали на известни български художници, които припомнят за значими интервали от нашата история.

Картина, която сме привикнали да виждаме в учебниците по история, виси на една от стените на Народното събрание: „ Хан Кубрат и неговите синове “ от Димитър Гюдженов.

Снимка: bTV

„ Най-важното в нея е легендата за снопа с пръчки и той помолил синовете си да го счупят, никой не е съумял. Той е счупил с лекост единствено една пръчка и посланието залегнало в цялата българска история. „ Съединението прави силата “ въплъщава това и не инцидентно този надпис е на фасадата на институцията, в която се намираме, на държавния герб и на цялата концепция за българската държавност “, споделя Мирослав Минчев, шеф на отдел „ Култура “ в Народно събрание.

Картините, изложени в Народното събрание, няма по какъв начин да бъдат видени в нито една изложба.

Снимка: bTV

Разхождайки се из коридорите на Народното събрание, депутатите би трябвало да знаят, че минават около същински творби на изкуството. А когато се събират на съвещания на комисии, би трябвало да знаят, че го вършат под зоркия взор на Антим I – първият ръководител на Народното събрание.

В една от залите националните избраници договарят и за държавно управление, обградени от картини на известни исторически персони.

„ Самият портрет, с изключение на чисто образното показване, хваща черти на характера, на излъчването на личността и дава една такава дълбочина, която фотографията за жалост към момента не може да доближи “, споделя Минчев.

Остава да разберем с какви очи създателите ще видят един ден актуалните политици.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР