Всеки ден в страната се появява по още един човек,

...
Всеки ден в страната се появява по още един човек,
Коментари Харесай

Всеки ден у нас по един нов човек с над 1 млн. лв. в банка

Всеки ден в страната се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лева на депозит в банка. Влоговете на жители в банки със суми над 1 млн. лева нарастват до 1142 броя, демонстрират данните на Българска народна банка към края на септември. Само за трите месеца от юли до септември тези милионерски депозита се усилват с рекордните 100 броя, написа „ Труд “.

Основната причина за този огромен растеж е отпадането на банковите такси за предпазване на огромни суми по сметки на жители и компании. Банките отстраниха тези такси, откакто Европейската централна банка стартира да покачва лихвените си проценти. В резултат милионерите към този момент умерено може да държат парите си на влог, без да се тормозят, че ще би трябвало да заплащат такса на банката.
Рекордното повишаване на милионерските влогове обаче демонстрира, че в изискванията на бързо повишаване на цените през последните месеци доста хора са натрупали обилни суми в банките и даже са станали милионери.

За интервала от юли до септември има растеж при всички депозити на жители със суми над 10 хиляди лева в тях. Но най-голямо е нарастването точно при милионерските депозити. За три месеца общата сума в милионерските депозити е повишена с близо 385 млн. лева и надминава 3,1 милиарда лева

На второ място по растеж са влоговете на семействата със суми сред 200 хиляди и 500 хиляди лева Само за три месеца те се усилват с 8,5% и към края на септември надминават 17 хиляди броя. На трето място по растеж остават депозитите на жители със суми сред 500 хиляди и 1 млн. лева За интервала от юли до септември те се усилват с 4,1% до 2337 броя.

Оказва се, че максимален растеж има при депозитите на жители с огромни суми в тях. При по-малките влогове със суми сред 10 хиляди и 20 хиляди лева нарастването е нищожно, а при дребните депозити със суми сред 2500 лева и 10 хиляди лева даже има спад.

Докато при най-големите депозити има растеж, хората с дребни спестявания в банките са принудени да ги изтеглят, с цел да покрият ежедневни разноски, да създадат дребен ремонт или да купят кола на остаряло. Затова общият брой на влоговете на семейства понижава.

Любопитно е, че при влоговете с дребни суми сред 1000 лева и 2500 лева също има растеж. За интервал от три месеца те са се нараснали с 1,2%, или с 11 500 броя, и към края на септември към този момент са 974 хиляди Явно и хора с по-скромни финансови благоприятни условия желаят да спестят малко пари.

Общата сума на депозитите на жители нараства с 1,5 милиарда лева за три месеци и доближава 69,2 милиарда лева./ДНЕС.бг.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР