Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни

...
Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни
Коментари Харесай

Малина Крумова: Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия

Всеки ден в страната ни стават приблизително по 18 пътно-транспортни катастрофи, а при 10% от тях се стига до съдбовен край за някой от участниците. Това сподели ръководителят на държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ Малина Крумова по време на конференция във връзка стартирането на Световна седмица за сигурност по пътищата, която Организация на обединените нации отбелязва в интервала 6 – 12 май. По думите ѝ годишно в Европейския съюз умират приблизително по 25 хиляди души при произшествия на пътя, макар че страните в общността са измежду първенците по пътна сигурност в света. „ Факторите за черната статистика са доста – несъобразяване на скоростта или на пътно- транспортната обстановка, положение на инфраструктурата или автомобила, използването на алкохол или неразрешени вещества, и други “, уточни Малина Крумова и добави, че през годините институциите и неправителствения бранш започнаха редица ограничения за повишение на пътната сигурност.

В резултат се следи и 10% понижение на жертвите при пътни произшествия през миналата година. „ Отчитаме положителен тренд, както на случаите, по този начин и на починалите и ранените при пътно-транспортни катастрофи, само че би трябвало да създадем още доста “, акцентира ръководителят на държавната организация. Затова и държавното управление взе решение за основаването на нов модел за ръководство на пътната сигурност в Република България, а един от значителните детайли в него е основаването на ДА „ Безопасност на придвижването по пътищата “, стана ясно от нейните думи. Тя показа част от функционалностите и компетенциите на новата институция и подчертава, че главен цел в нейната работа е възстановяване на координацията и деен разговор с неправителствения бранш. „ Очакванията към нас са да покажем бързи резултати, с цел да оправдаем огромните публични упования за съответни, навременни и още по-категорични ограничения за повишение на пътната сигурност.

Същевременно би трябвало да опровергаем и скептиците, които в наше лице виждат още едно увеличение на държавната администрация и следващата институция, която ще се занимава с тематиката “, сподели още Малина Крумова. ДА „ Безопасност на придвижването “ прави повсеместен разбор на пътната сигурност в страната. „ До този миг сходни оценки са правени значително „ на парче “ по отношение на компетенциите на другите институции. Ние желаеме да обхванем всички аспекти – от момента, в който човек получава първите си познания за организацията на движението; през образованието по шофиране; стандартите за сигурност при пътното строителство; ограниченията за надзор и наказания и всички останали аспекти “, изясни Малина Крумова. По думите ѝ вследствие на този разбор ще се предложат сложни ограничения и нормативни промени за повишение на пътната сигурност.

Паралелно с това се систематизира активността на регионалните и общински комисии по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата и стартира работа по подготовка на нова тактика по пътна сигурност за интервала 2021-2030. „ Искаме и да променим метода - от централизация на ПТП към оценка на риска от ПТП и предотвратяването му. С други думи, вместо да се проучва къде се следи централизация на катастрофи и по-късно да се ползват ограничения за ограничението им, да използваме интернационалния опит и да вършим предварителна оценка на риска и по този начин да не позволяваме произшествия, които могат да се избегнат “, изясни ръководителят на държавната организация.

Сред другите ограничения, по които институцията работи е усилване и разширение на обсега на одита на пътната сигурност. „ Не можем да повишим пътната сигурност единствено с ограничавания и забрани, належащо е да се подхващат координирани ограничения в няколко направления в партньорство с институциите и браншовите организации “, безапелационна бе Малина Крумова. В днешното събитие присъединяване взеха комисар Росен Рапчев, шеф отдел в " Пътна полиция " при ГДНП, Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България, Владимир Тодоров, ръководител на УС, Българска асоциация на потърпевши при произшествия. Мисията на седмицата за сигурност по пътищата е да покаже положителни образци за мощно водачество в границите на държавни управления, интернационалните организации, държавни организации, фондации, учебни заведения и университети, частни компании и други. Безопасността по пътищата е основна цел на Организация на обединените нации, като до 2020 година е заложна цел за понижаване на жертвите в международен мащаб с 50% по отношение на 2015 година Пресконференцията и деянията в границите на международната седмица за сигурност по пътищата в България се провеждат в партньорство сред Световната здравна организация, Българска асоциация на потърпевши при произшествия и Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР