Всеки ден в социалната мрежа тече състезание каква по-голяма глупост

...
Всеки ден в социалната мрежа тече състезание каква по-голяма глупост
Коментари Харесай

Ново безумие обърка стотици хиляди българи във Фейсбук: Не, Рамзан Кадиров не позира със „знамето на рода Дуло“

Всеки ден в обществената мрежа тече съревнование каква по-голяма нелепост да бъде тиражирана, тъй че да обърка още повече така и така затъналото в конспирации, политическа агитация и псевдознания съзнание на огромна част от популацията.

Голяма част от тиражираните налудни конспирации обслужват съответен външен политически интерес.

Поразителен е броят на хората, които се хващат на въдицата на измамниците, които постоянно стоят зад анонимни профили и уеб сайтове, нормално замаскирани с патриотични знаци като герба и знамето на България.

Това, което разгласяват обаче е надалеч от родолюбието и ползите на страната ни и има друга цел.

Този път съвсем бе строшен върхът по незнание.



С изключение на чеченския президент Рамзан Кадиров, хората на фотосите не са чеченци, а турски артисти, участващи в исторически сериал за Османската империя;

Знамето в ръцете на Кадиров е кино атрибут, то е флагът на тюркското племе кайъ, чийто водач е основният воин в сериала, показва инспекция на обстоятелствата на actcheck.bg.

Значението на признака „ ипсилон с две хасти “, открит в археологически находки по българските земи, не е изрично изяснено и не е потвърдено, че това е знак на рода Дуло.

През май в обществените медии се появиха фотоси на група мъже, измежду които чеченският президент Рамзан Кадиров. Снимките са оповестени в някои от най-големите български групи с патриотична устременост във Facebook с изказвания, че това са чеченци позиращи със знамето на рода Дуло. Някои от изявленията показват изображенията като удостоверение, че чеченците одобряват прабългарите за свои прародители.

1 of 3

 

 

  

Проверката на Factcheck.bg сподели, че изявления с сходно наличие се популяризират във Facebook най-малко от началото на 2021 година, като шерването им се засилва от време на време. Поради дългото наличие на изявленията в обществената медия е мъчно да се дефинира цялостният мащаб на разпространяването им, само че сега могат да бъдат открити в страници и групи с обща публика от над 300 хиляди консуматори.

Споделяните фотоси са от ноември 2018 година, когато по време на своя аудиенция в Турция чеченският президент Рамзан Кадиров посещава снимачната площадка на турския сериал „ Възкръсналият Ертугрул “. За това съобщава чеченската държавна телевизия и други медии, съгласно които Кадиров е огромен обожател на сериала. Руски медии съобщават, че през идната 2019 година двама от изпълнителите на основни функции във „ Възкръсналия Ертугрул “ посещават чеченската столица Грозни, където се включват в проведен от президента конен поход с хиляди участници, облечени в национални носии. По-късно в епизоди от сериала се снима 11-годишният наследник на Кадиров Адам.

„ Възкръсналият Ертугрул “

Сериалът, на чиято снимачна площадка са направени фотосите, е продуцират от турската социална телевизия и е една от най-успешните турски телевизионни продукции въобще. Петте сезона са снимани и излъчени в Турция сред 2014 и 2019 година, а сред 2016 и април 2013 г. се оферират за гледане и в “Нетфликс ” и получават международна известност като „ мюсюлманската игра на тронове “.

Действието в историческата драма се развива през 13 век, а в центъра му е Ертугрул Гази, бащата на султан Осман, който е считан за основоположник на Османската султанска династия и учредител на Османската империя. За живота на Ертугрул се знае доста малко, а материалът в 150-те епизода стъпва върху оскъдните известни данни, без да претендира за историческа меродавност. Голяма част от персонажите и събитията в сериала са художествена небивалица.

Известно е, че Ертугрул е лидер на клон от тюркското номадско племе кайъ, което е част от племенната настройка на огузите. Кайъ употребяват за собствен фамилен знак знак, който доста наподобява на знака употребен от прабългарите и описван в историческите проучвания като „ ипсилон с две хасти “. За потреблението на признака от племето кайъ приказват исторически извори като да вземем за пример текстове на средновековния тюркски мъдрец Махмуд ал-Кашгари.

Символът IYI

Ипсилонът с двете хасти е открит върху разнообразни предмети и строителни фрагменти употребявани в здания през интервала VIII-IX век на Балканите, като общият брой на находките е над 200. Значението му не е изрично изяснено. Според историците той вероятно не е фамилен знак на династията Дуло, тъй като множеството от находките са от интервала след нейното ръководство.

Друга догадка твърди, че това е знак на Тангра, само че тя също не може да бъде доказана сигурно, тъй като за култа към Тангра има извънредно малко исторически данни. Някои учени допускат, че по българските земи признакът IYI e по-скоро обвързван с християнството и съставлява разновидност на разпятието, а потреблението му е в ролята на сакрален знак със защитна мощ, което би обяснило слагането му върху детайли от здания, пръстени и така нататък

В същото време историците означават, че знаци доста сходни на „ ипсилона “ се откриват в региона на Балканите и Средиземноморието още от неолита и бронзовата ера, само че не може да се направи изрично умозаключение дали тези по-ранни знаци имат връзка с откритите през VIII-IX век по българските земи.

Не може да се каже сигурно и дали има връзка сред потреблението на признака на Балканите и използването му като фамилен знак на тюркското племе кайъ. Знае се обаче, че потреблението му от кайъ е по-късно – то идва най-малко век след интервала, от който датират находките по българските земи. Историци допускат, че тюркското племе може да се е разпознало с този знак заради неговата сакралност и античност.

Съвременната интернационална известност на признака обаче идва с триумфа на сериала за Ертугрул Гази. В момента разнообразни сувенири с този знак като тениски, шапки, флагове, реплики на мечове и други оръжия от кино лентата се оферират в световни онлайн магазини като “Амазон ” и “АлиЕкспрес ”. Интересът към тях е от фенове на сериала и те са продават като предмети със знака на племето кайъ или родовия знак на Ертугрул.

Символът се употребява и като лого на политическата Партия на доброто в Турция, основана през 2017 година, която е националистическа, кемалистка и световна и спечели малко под 10% от гласовете на парламентарните избори през май.

Factcheck.bg не откри данни чеченският президент Рамзан Кадиров в миналото да е казвал, че чеченците са българи или че произлизат от прабългарите.

Проверено:

На фотосите чеченският президент театралничи с турски артисти, участващи в исторически сериал за Османската империя. Знамето, което той държи, е кино атрибут – то е флагът на тюркското племе кайъ, чийто водач е основният воин в сериала. Значението на признака „ ипсилон с две хасти “, открит в археологически находки по българските земи, не е изрично изяснено и не е потвърдено, че това е знак на рода Дуло.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР