Всеки ден в България се предлагат стотици кученца, развъждани и

...
Всеки ден в България се предлагат стотици кученца, развъждани и
Коментари Харесай

Четири лапи призовава: Край на трафика на кучета!

Всеки ден в България се оферират стотици кученца, развъждани и отглеждани в потресаващи условия и в директно нарушаване на настоящото законодателство. Затова алармират от организация за отбрана на животните " Четири лапи ". От организацията изясняват, че през април 2021 година е влезнала в действие Регламент за здравето на животните, съгласно който всички развъдници в Европейски Съюз следва да бъдат регистрирани. Според българското законодателство и до момента - обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или оферират домашни любимци за търговия, следва да бъдат регистрирани като " животновъден обект - разплодник ", допълват те.

От организацията настояват, че нелегално се продават кученца, които са развъждани и отглеждани в домашни условия и/или в противозаконни развъдници. Незаконното отглеждане на кученца освен нанася вреди на стопанската система, само че и значи, че няма надзор, нито гаранция за метода и изискванията на развъждане на продаваните кучета и за тяхното здравословно положение.

Те прибавят, че продажбата на кучета без наложителните имунизации е извънредно рисков фактор за здравето на закупеното куче, а в някои от случаите - и за здравето на хората. Липсата на наложителните имунизации нерядко може да докара до съдбовен завършек на продаваното куче. По този метод, се подсигурява опцията за следене на произхода и здравния статус на кучетата при нужда. Липсата на документи и чип на кучетата прави невероятно следенето и санкционирането на продавача, направил закононарушение, разясняват те.

" Четири лапи " упорства за:

- Засилен надзор на наложителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна активност и продаващи кученца, още от първото продадено куче;

- Въвеждане на ограничения за контролиране на онлайн търговията с кучета - единствено регистрирани и микрочипирани кучета да се популяризират и продават онлайн от техния регистриран и затова - проследим собственик;

- Въвеждане на по-високи наказания за нерегламентирана търговия и отглеждане на кучета;

- Засилване на контрола върху наложителната идентификация и регистрация на кучета.

От " Четири лапи " желаят нов Закон за ветеринарномедицинската активност. Те се обръщат към министъра с искане да предприеме законодателни промени по отношение на развъждането и търговията с кучета у нас. Те упорстват за засилен надзор на наложителната регистрация за лицата, практикуващи развъдна активност и продаващи кученца.

От организацията желаят да се вкарат ограничения за контролиране на онлайн търговията с кучета. Въвеждане на по-високи наказания за нерегламентирана търговия и отглеждане на кучета.

Засилване на контрола върху наложителната идентификация и регистрация на кучета: отворен достъп за общините до ВетИС.



Повече информация за това по какъв начин да се включите в акцията на ЧЕТИРИ ЛАПИ за преустановяване на противозаконната търговия с кучета посредством тази консултация, можете да намерите.

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е интернационална организация за отбрана на животните, която оказва помощ на изложени на директното човешко въздействие животни, разкрива случаи на принуждение, избавя животни в потребност и ги пази. Основана през 1988 година във Виена от Хелмут Дунглер и другари, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с почитание, състрадание и схващане. Кампаниите и плановете на ЧЕТИРИ ЛАПИ са ориентирани към животни компаньони, включително бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, огромни котки и орангутани, които се отглеждат при несъответствуващи условия, както и в зони на бедствия и спорове. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Англия, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, Съединени американски щати, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и избавителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ обезпечава неотложна помощ и дълготрайни решения..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР