Всеки ден в България се появява по още един човек

...
Всеки ден в България се появява по още един човек
Коментари Харесай

Бум на милионерите в България по време на пандемията

Всеки ден в България се появява по още един човек с над 1 милион лв., подадени в банка. През последното тримесечие на 2020 година влоговете на жители с над 1 млн. лева в тях са нарастнали със 110 броя, демонстрират данни на Българска народна банка, споделени от " Труд ". Така в края на годината милионерските депозити доближават безспорен връх от 1180 броя.

За първи път общата сума на спестяванията в депозитите на жители с над 1 млн. лева във всеки от тях надминава 3 милиарда лева

Парите на заможните българи в банките се усилват най-бързо. Само през последното тримесечие на предходната година общата сума на парите в милионерските депозити нараства с близо 15%. За година насъбраните средства в тези влогове се усилват с над 21%, или с близо 530 млн. лева

Сякаш поради пандемията заможните българи са лимитирали първокласните си покупки и екскурзии, което води до растеж на парите им в банките.

Увеличават се средствата и в по-малките депозити на жители. За година спестяванията на семействата в банките нарастват с 5,396 милиарда лева или с 9,7%, демонстрират данните на Българска народна банка. На второ място по растеж след милионерските депозити са влоговете на жители със суми сред 500 хиляди лева и 1 млн. лева За година те нарастват със 17% и доближават 2106 броя. А общата сума в тях се усилва с 16%.

На идващите места по растеж с доста непосредствен резултат са влоговете със суми от 100 хиляди до 200 хиляди лева и със суми сред 200 хиляди и 500 хиляди лева Броят и общата сума в тези депозити нарастват с над 12% за година. Колкото по-малки са депозитите, толкоз по-малко е нарастването на средствата в тях в границите на година.

Само при най-малките влогове на жители със суми до 1000 лева има спад. За година те понижават с 423 хиляди броя, а общата сума в тях се свива с 28 млн. лева Това може да се дължи на обединяването на няколко депозита в един по-голям. Но също така доста хора са принудени да изтеглят дребното си спестявания, с цел да закърпят фамилния бюджет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР