Всеки ден тя излиза на протест срещу войната в Украйна.

...
Всеки ден тя излиза на протест срещу войната в Украйна.
Коментари Харесай

Аз съм рускиня и съм против Путин: Анна, която всеки ден излиза на протест в България


Всеки ден тя излиза на митинг против войната в Украйна. " Я русская и я срещу Путина ": това написа на плаката на Анна, която е с български, съветски и украински корени. " Израснала съм сред Москва и Пловдив. " Ето историята ѝ:

Анна Стоева

Всеки ден от 28 февруари насам в България една млада жена излиза на митинг против войната в Украйна. Без значение къде се намира - в София, в Пловдив или някъде другаде, тя взима плаката си и излиза на открито. Той е във формата на гълъба на мира в цветовете на Украйна, а надписът гласи: " Я русская и я срещу Путина " (Аз съм рускиня и съм срещу Путин).

Името ѝ Анна Стоева. Израснала е сред Пловдив и Москва. На 8 март.

" Израснала съм сред Пловдив и Москва "

" Аз започнах да стачкувам от неспособност да не приказвам за това. Беше ми комплицирано да приема, че в България животът си продължава (слава Богу, че си продължава). Направих плакати, взех решение, че ще излизам даже за някакво малко време там, където съм, покрай местата, в които съм по работа или по друга причина. Реших, че ще заставам с този афиш, на който съм написала, че съм рускиня и съм против Путин. Ако хората желаят да приказват с мен… просто с цел да се вижда тази позиция ", споделя Анна пред Дойче Веле.

" Аз съм дете на дружбата, както се споделя ", показва младата жена, която е по специалност продуцент и документалист. " Майка ми е рускиня, в действителност на половина рускиня, на половина украинка. Баща ми е българин. Аз съм родена в Москва. Брат ми е роден в България. Живяла съм от 1 до 6 клас в Пловдив, от 7 клас до втори курс в университета в Москва. Израснала съм на двете места. Между двата езика и двете култури. Когато живеехме в Русия, ходехме летата при баба в Пловдив, а когато живеехме в Пловдив, през летата бяхме при баба в Москва ", споделя Анна.

" Не можете да нападате човек поради националността му "

А дали Анна е усещала прояви на русофобия - нещо, от което към този момент се оплакват и мигранти в България. " В интерес на истината - да ", дава отговор младата жена и споделя какво ѝ се е случило напълно скоро: " На един от митингите ми един човек мина около мен и извика " Сама сте ". Аз му отвърнах " Стоя сама, само че не съм сама ". А той отново повтори " Сама сте ". Казах му " Съжалявам за което ". А неговият отговор беше: " И Европа съжалява ".

" Усетих, че това е ориентирано против мен, срешу съветското в мен ". Не бива мирни хора да страдат поради националността си, споделя Анна, която знае доста добре, че заформящите се настроения против руснаците са естествена реакция на съветската експанзия в Украйна. " Аз съм хуманист. Хора не би трябвало да се атакуват на персонален принцип, на прочувствен принцип, дори на принцип възгледи не би трябвало да има експанзия против тях. За мен това е универсално предписание и по този начин и го изяснявам на елементарния българин - не можете да нападате човек по национална принадлежност. "

Русия, Путин или руснак - има голяма разлика

В България към момента една трета от хората харесват политиката на съветския президент Владимир Путин - единствено тъй като за тях тя е въплъщение на всичко " съветско ". " Само че " съветско " не е равно автоматизирано на съветско държавно устройство. Най-смелите хора, без значение от възгледите им, сега страдат в Русия от тази клептокрация. Страдат от ужасното икономическо положение. Страдат от неналичието на лечебни заведения, от дефицита на медикаменти. Не е поради глобите, доста преди този момент е. От това, че някоя страна има имперски упоритости най-вече страдат хората. Защото страна с имперски упоритости има свои цели, които нямат нищо общо с хората. Така че сред Русия, Путин и съветско има големи разлики ", споделя Анна с мисъл за тези българи, които бъркат русофилията с поклонение пред Путин.

Мечти за края на войната

Младата жена споделя, че всеки ден се разсънва с. " Виждам, че целият свят поддържа Украйна и всеки ден набира кураж да я поддържа от ден на ден. Това, което знам за Русия от вътрешната страна и за съветската система и стопанска система, е, че тя си беше зле и преди тази война ", сподели тя. " Какво ще се случи не знам, само че доста се надявам войната да свърши скоро с победа за Украйна. А най-смелите ми фантазии са този призрачен режим в Русия да падне и най-сетне да има свободна и демократична съветска страна ", споделя Анна.

След края на всеки митинг тя сгъва деликатно гълъба на мира - без да го прегъва, хваща го под мишница и се насочва към метрото, с цел да отиде на работа. До идващия ден, когато още веднъж ще разтвори плаката си " Аз съм рускиня и съм срещу Путин ".

***
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР