Всеки ден срещаме огромно количество пациенти с кърлежи, въпреки че

...
Всеки ден срещаме огромно количество пациенти с кърлежи, въпреки че
Коментари Харесай

Проблемът с кърлежите: Вече се срещат и през най-студените месеци

„ Всеки ден срещаме голямо количество пациенти с кърлежи, макар че множеството от тях се обезпаразитяват постоянно. Вече обаче няма класическа сезонност каквато имаше преди години.

И през зимата, през най-студените месеци - декември, януари, февруари, също се срещат паразитози от кърлежи “. Това коментира  ветеринарният доктор Димитър Яновски.

„ Кърлежите придвижват бактерии и вируси, които могат да причинят доста съществени вреди върху здравето на животното. Някои са общи за хората и животните. След захапване от кърлеж можем да се заразим с обещано заболяване като лаймската болест. Кърлежопреносимите болести нямат присъща симптоматика – тя се показва в мудност, безапетитие, нараснала температура. Анамнезата, снета от стопанина, също нормално не е задоволителна. Ухапването се е случило 3-4 седмици, преди да се появяват клиничните признаци “, уточни експертът.

„ За благополучие във ветеринарната медицина има голям набор от противопаразитни препарати и артикули, на които стопаните могат да се доверят напълно умерено. Самите паразити са извънредно склонни обаче към приучване към даден тип вещество. Има препарати, които бързо убиват кърлежите и предотвратяват разпространяването на болестта “, разяснява в ефира на bTV Димитър Яновски.

„ Тревните площи на Столична община се обезпаразитяват годишно. В началото на дейния сезон получаваме наставления от здравната ревизия. Тази година обработката за кърлежи стартира много по-рано – от 23 март във всички паркове и тревни пространства, които са всеобщо посещаеми “, уточни представител на общината.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР