Всеки ден се сблъскваме с различни предизвикателства, но като че

...
Всеки ден се сблъскваме с различни предизвикателства, но като че
Коментари Харесай

Седем начина да се фокусирате, докато работите

Всеки ден се сблъскваме с разнообразни провокации, само че като че нищо не е по-предизвикателно от това да останем фокусирани. Но по какъв начин да се концентрирайте, когато има толкоз доста неща, които плачат за вашето внимание от самото начало?

Ако шефът или някой клиент не звъни на телефона, с цел да досажда, има Фейсбук или Twitter, които ви изкушават да актуализирате положението си.

Умовете ни не са основани да подскачат като топка от едно място на друго, а да се концентрират единствено върху едно нещо. И даже да имате умеенето да изпълнявате няколко задания по едно и също време, непрекъснатото пренасочване на вниманието може да докара до непроизводителност.

И по този начин, по какъв начин да се концентрирате върху едно нещо, с цел да можете да свършите всички неща? Ето седем съвета, които могат да бъдат от изгода.

Работете единствено върху един детайл едновременно

Може да наподобява явно, само че фокус се реализира, единствено в случай че мозъкът ви е зает единствено с едно нещо в даден миг. Избягвайте многозадачността непременно, тъй като това може да навреди повече на продуктивността (и на вашето здраве).

Когато работите върху няколко задания по едно и също време, в последна сметка единствено ще загубите времето и силата си. От друга страна, в случай че се концентрирате интензивно върху съответна задача и се ангажирате да я завършите, преди да преминете към идната, ще свършите повече неща бързо.

Премахнете постоянно срещаните разсейващи фактори

Определете нещата, които знаете, че нормално ви разсейват и прекъснете връзката с тях. Социалните медии, да вземем за пример – изключете всевъзможни известия, спрете звука на телефона и работете единствено върху задачата.

Раздвижете се

Упражненията може да не усилят непосредствено вашата продуктивност, само че сигурно може да оказват помощ за повишение на концентрацията. Физическата интензивност предизвиква отделянето на ендорфин, който освен потиска болката, само че и понижава възприятието на стрес.

Той също по този начин провокира освобождението на серотонин - химикал, който покачва настроението и възприятието ви за благополучие. Освен това упражненията предизвикват основаването на нови мозъчни неврони, виновни за лесната обработка и предпазване на информация.

Поемете надзор над мислите си

Може да смятате, че най-големите разсейващи неща са тези, които търсят вниманието ви, само че в действителност вашите лични мисли лишават фокуса. Човешкият мозък е доста мощен и е кадърен да обработва доста информация едновременно и в случай че просто позволите на мислите да препускат, няма метод да постигнете нещо.

Ключът е да се научите по какъв начин да контролирате мислите си, тъй че мозъкът ви да се концентрира единствено върху един детайл в даден миг. Един от методите да извършите това е посредством медитация. Независимо дали става дума за йога, къса разходка в парка или просто дихателно упражнение, медитацията може доста да ви помогне да подобрите фокуса си.

Разчистете бюрото... И мозъка си

Опитвали ли сте в миналото да работите на разбъркано бюро? Може би не се е получило елементарно. Повечето типове разсейвания са образни, тъй че когато работите в претрупана среда, като да вземем за пример бюро, цялостно с хартия, мислите ще прескачат в разнообразни направления, тъй като очите го вършат. Като разхвърляте бюрото си, вие разхвърляте и мислите си.

Бъдете ясни с задачите си

Поставянето на цели и задания е ефикасен метод да останете фокусирани. Когато нямате съответна цел за деня, мозъкът ви ще прескача от една мисъл към друга. Напротив, в случай че започнете деня си със лист с неща за извършване и цели, които да постигнете, ще програмирате мозъка си да се концентрира върху значимите неща.

Опростете живота и работата си

Може да наподобява погрешно, само че формулата за повишение на продуктивността не е да вършиме по-малко неща, а по-прости. Много от нас губят времето и силата си за дребни задания, които в действителност не прибавят стойност към живота ни. Като опростите отговорностите и концентрирайте силата си единствено върху най-важното, ще имате по-голям фокус и ще можете да свършите повече неща.

Източник: profit.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР