Всеки ден през пустинята Гоби в Монголия хиляди тежкотоварни камиони,

...
Всеки ден през пустинята Гоби в Монголия хиляди тежкотоварни камиони,
Коментари Харесай

В Китай гладът за въглища е толкова голям, че 100 км тирове чакат да влязат в страната

Всеки ден през пустинята Гоби в Монголия хиляди тежкотоварни камиони, транспортиращи въглища, поемат пътя към границата с Китай. Трасето е дълго няколко стотин километра, само че изминаването им постоянно лишава повече от седмица, описват от Reuters в собствен репортаж.

Шофьорите си готвят, хранят се и спят в тировете, покрити с прахуляк. Заради дългите престои на едно място към тях се заражда самобитна оживена търговия, като всеки може да си купи цигари, вода или гориво, до момента в който чака на опашките, които постоянно надвишават 100 километра.

Нарасналите доставки за Китай и скока в цените на въглищата са същинско събитие за монголската стопанска система, която пред последните години беше " притисната " от дългова рецесия и срив на локалната валута. Тези проблеми бяха и причина страната да потърси финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ).

Голямото закъснение в доставките от мините в Гоби до границата с Китай обаче подбиват облагите на фирмите.

Причина за закъсненията са по-строгите ограничения, наложени от страна на Пекин, поради които се вършат щателни инспекции на всички влизащи в страната тирове. До тях обаче е довела противозаконната контрабанда през границата, която властта в Монголия по този начин и не съумява да ограничи.

Нарастването на цените на въглищата е удвоило трафика по пътя през тази година, демонстрират данните на полицията. А упованията са тази наклонност освен да се резервира, само че и да се разрасне.

Монголските компании в минната промишленост се надяват да усилят в допълнение потенциала си през идната година, като тяхната цел е да се възползват от по-голямото търсене от Китай. Само през първата половина тази година износът от Гоби е повишен над четири пъти.

През последните месеци обаче растежът е стеснен поради огромните забавяния на доставките, а ситуацията ще се утежни още повече през идващите с още по-голямото натоварване на пътя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР