Всеки ден българската енергетика и в частност Булгаргаз“ трябва да

...
Всеки ден българската енергетика и в частност Булгаргаз“ трябва да
Коментари Харесай

Договорът с Боташ: Булгаргаз плаща 500 хил. долара всеки ден за капацитет, който не ползва

Всеки ден българската енергетика и в частност „ Булгаргаз “ би трябвало да заплаща потенциал от 500 хиляди $, който не се употребява. Това сподели пред публицисти в Народното събрание националният представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Радослав Рибарски.

Той посочи, че е завършила работата на парламентарната краткотрайна комисия във връзка Споразумението сред " Булгаргаз " ЕАД и турската държавна енергийна компания " Боташ ", подписано на 3 януари 2023 година в София. По думите му нещата наподобяват много притеснително.

" Оказва се, че всеки ден българската енергетика и в частност „ Булгаргаз “ би трябвало да заплаща потенциал, който се равнява на 500 хиляди $. Този потенциал обаче не се употребява ", посочи Рибарски.

Той даде за образец 2023 година - от вероятни 14 кораба да бъдат доставени са употребявани един и половина. Този потенциал, макар че ние не го употребяваме, плащаме тези такси всеки ден за цялостния размер, който е договорило служебното държавно управление с министър Росен Христов, сподели Рибарски. Той напомни, че комисията заседава три месеца и съобщи, че тези неща са систематизирани в отчет, който е подготвен и другата седмица би трябвало да бъде в пленарната зала.

" Ние ще призовем и настоящия длъжностен министър на енергетиката Владимир Малинов като директен участник в това договаряне, тъй като това е едно тристранно съглашение сред „ Булгаргаз “, „ Боташ “ и „ Булгартрансгаз “, сподели още Рибарски.

Той уточни, че трите компании се договарят България да доставя в турски вериги природен газ, който по-късно да бъде купуван назад на българската граница. Според Рибарски не става въпрос за естествената и нормална междусистемна съгласуваност, която ни дава еластичност в доставките и ние, без значение какъв брой кораба доставим, би трябвало да платим този потенциал.

Близо половин милион $ дневно е таксата, която би трябвало да бъде заплащана за този потенциал, който ние не използваме, повтори Рибарски.

" Договорените количества, сметнати за всеки ден, излизат към 1,8 милиарда кубични метра, от които физически ние, в случай че решим да използваме целия потенциал, можем да доставим едвам 1,3 милиарда кубични метра ", уточни Рибарски.

По думите му тази разлика от 500 млн. кубични метра чисто физически не може да бъде изпълнена. Той добави, че страната е задължена за 13 години по този контракт да изплаща едни големи такси за потенциал, а в същото време „ Боташ “ употребява българската газопреносна мрежа и от това се вижда, че резултатът е загуба на пазарен дял за „ Булгаргаз “. За предходната година „ Булгаргаз “ губи 27% пазарен дял, твърди Рибарски.

По думите му, от една страна, „ Булгаргаз “ не получава дължимите му суми, въпреки това, се оказва длъжен с един 13-годишен контракт, от който единствено губи. Рибарски уточни, че предлагането, записано и в решение, което би трябвало да бъде взето другата седмица в залата, е цялата документи дружно с този отчет да отидат в прокуратурата и Държавна организация " Национална сигурност ".

Рибарски сподели, че приканват за предоговоряне на контракта. По думите му служебният министър Малинов е взел участие в първичното договаряне. Рибарски изрази очакване другата седмица, когато разискват отчета, Малинов да пристигна в залата, „ да каже и той по какъв начин ги е видял обстоятелствата и какви са опциите за предоговаряне “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР