Всеки ден 30 деца у нас стават жертва на агресия

...
Всеки ден 30 деца у нас стават жертва на агресия
Коментари Харесай

Агресията между ученици се пренесе в мрежата

Всеки ден 30 деца у нас стават жертва на експанзия в учебно заведение. Все по-често тормозът се придвижва и в интернет. Така страната ни заема едно от първите места освен в Европа, само че и в света, по нападателно държание в мрежата.
В днешно време за множеството младежи е доста значимо по какъв начин ще наподобяват в обществената мрежа, какво въздействие ще имат там, какъв брой хора ги знаят. Популярност, съизмерваща се с броя почитатели, другари и лайкове. „ 97% от децата - на практика всички - са онлайн сега, разяснява Емануил Георгиев от Център за безвреден интернет.
За първи път в интернет към този момент се влиза на 7, а не на 10 години, както беше до неотдавна, демонстрират новите данни. Ние знаем и от проучването, което направихме, че децата сред 9 и 11 години имат профили, направени от родителите, изясни Антоанета Василева от Асоциация Родители ".
В същото време над 20% от децата признават, че през последната година им се е случвало някой да се отнася зле с тях в онлайн пространството. Психически тормоз за мен може да е реагирането с "ха-ха " на фотосите във Фейсбук. Може да е това да ми напише, че тази фотография, която съм качила, е доста грозна, споделя Димана. Любовните връзки са измежду най-честите аргументи за експлоадиране на онлайн омраза, твърди Димана. За възмездие подценените ученички вършат подправена страница на учебното заведение си, в която качват фотоси на съперниката си. Снимките ги вършат съзнателно. Снимали са я на инцидентен принцип в учебното заведение, тъй че да я изложат. И там на всяка фотография постът е представлявал обиди, че е зубър, примерно, че се занимава с нощна специалност, което не е правилно, споделя Димана.
Все по-разпространен е и онлайн тормозът посредством фотоси със полов подтекст. Такива, които децата сами са си създали. Получателят обаче от време на време се превръщал от другар във зложелател. Според данните родителската интервенция в персоналния живот на детето понижава след 9-тата година. Експерти обаче поучават родителите да наблюдават какъв брой тъкмо време прекарва детето в мрежата. И да наблюдават по какъв начин се развива животът им в учебно заведение, в учебната общественост, тъй като доста постоянно децата прикриват обстановки на тормоз в учебно заведение, който прераства в онлайн тормоз, показва Антоанета Василева.
За разлика от физическия тормоз, този онлайн може да продължава и по 24 часа в денонощието и дълго да остане незабележим за родители и учители. От Центъра за безвреден интернет разполагат с гореща телефонна линия и неизвестен чат, в който младежите могат да споделят паниките си в мрежата с експерти.
Кампанията цели освен да изостри чувствителността, само че даде информация и за това за какво това е значимо, какви са последствията, къде може да се потърси помощ и да поддържа основаването на една национална стратегия за сигурна учебна среда и предварителна защита на насилието и издевателството в учебните заведения в България, сподели в ефира на Нова телевизия „ Здравей, България " Даниела Колева, програмен шеф „ Закрила на детето ", УНИЦЕФ. За нас е значимо учебните заведения да припознаят този проблем. Трябва да се направи разбор за всяко едно учебно заведение, да се види какво се случва, да се питат децата, родителите и учителите, добави тя.
Родителите могат да потърсят помощ в Националния център за безвреден интернет.
Певецът Вензи съобщи, че решението на казуса с експанзията сред децата е информираността. Много от децата са мисля, че това да налагаш волята си на другите, да ги биеш и да показваш експанзия е нещо обикновено, т.е. различен вид отношение все едно няма сред тях, изясни артистът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР