Всеки да има лесен достъп до електронното си здравно досие

...
Всеки да има лесен достъп до електронното си здравно досие
Коментари Харесай

Лесен достъп до здравното досие: Защитени ли са личните ни данни?

Всеки да има елементарен достъп до електронното си здравно досие посредством QR код, предлага Министерство на здравеопазването (МЗ).

От Български лекарски съюз (БЛС) са срещу, поради отбраната на сензитивните персонални данни.

Най-правилният ход беше да се отдръпва при ротацията – различен ще продължи, сподели още той

В момента приложението за е-здравеопазване е налично единствено за хора, които имат електронен автограф. С подобен обаче разполагат едвам 10% от българите. Затова от Министерство на здравеопазването оферират хората да имат по-лесен достъп.

В приложението има редица значими документи – за направени ваксини, прегледи и хоспитализации. С него пациентите могат да наблюдават и за регистрирани, само че неизвършени медицински действия на тяхно име – като да вземем за пример за подправен банкет в болница.

Чрез QR код аптеките ще обслужват електронни предписания

Благодарение на електронното здраве Николай Костов, който е и програмист, следи за злоупотреби с неговите данни.

„ Следя си имунизациите, кръводаряванията и резултатите от кръвните проби. Мога да наблюдавам и информацията за детето си. Мога да ревизира нейните имунизации, нейните прегледи и по този начин нататък “, изяснява Николай Костов.

Мобилното приложение еЗдраве обезпечава опция и за активиране на вести

Д-р Деница Даскалова приветства смяната – с помощта на нея тя ще има достъп до прегледите и проучванията на пациентите си. „ Всеки би трябвало да има достъп до персоналното си досие. Ще има доста по-голяма бистрота. Всеки има телефон, това ще е улеснение за всички “, безапелационна е тя.

Според плана потребителите ще имат достъп до досието си след сканиране на QR код в здравните инспекции, районните здравни каси и осведомителното обслужване, а при опция – и от персоналните лекари.

НЗОК е платила към 16 000 лв. за лекуване, което заведението не е направило

„ Това ще изпълни чакалните с пациенти, пристигнали единствено за това “, разяснява доктор Даскалова.
А от съсловната организация реагираха остро по отношение на отбраната на персоналните данни на пациентите. „ БЛС счита за недопустимо (и извънредно неуместно) вменяването на спомагателни отговорности на персоналните лекари “, се споделя в тяхната писмена позиция.

След тази реакция от здравното министерство направи крачка обратно.

Здравният министър даде обещание страната ни да има Национална детска болница до две години

„ Аз мисля, че това е по-скоро в услуга на тези жители, които са избрали един общопрактикуващ доктор. Но по този начин или другояче приехме възраженията на лекарския съюз “, сподели здравният министър в оставка проф. Христо Хинков. Той е безапелационен обаче, че няма риск за данните на хората.

Николай също твърди, че по същият метод работи приложението за Е-правосъдие. „ Съдебната информация е доста сензитивна, както и здравната. Не имам вяра да има проблеми със сигурността, в случай че се направи по същия метод “, безапелационен е той.

До момента приложението е изтеглено над 62 000 пъти.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР