Всеки човек, който реши, че иска да започне да се

...
Всеки човек, който реши, че иска да започне да се
Коментари Харесай

130 фирми вадят дипломи в сферата на красотата в Пловдив – никой не следи за достоверността им

Всеки човек, който реши, че желае да стартира да се развива професионално в областта на хубостта се записва на съответния курс. Вече сходни курсове се водят на над 130 места в Пловдив и региона от компании или от частни лица. Има растеж в броя на издадените удостоверения и дипломи, приблизително с 15 % на година. Свидетелството е публично приет документ от Министерство на образованието и науката и важи в България и Европейския съюз. За да работите като експерт в региона, би трябвало да притежавате такава публична тапия.
Прочетете още
Интересното е, че по-голямата част от хората изкарват единствено част от специалност и незабавно стартират да практикуват и да си откриват независима процедура, без даже да имат удостоверение за 2ра квалификационна степен. Как обаче стои въпросът с тяхната законова стойност? 

Има извънредно огромен брой хора, които са получи уверение от ЦПО-то, само че в следствие НАПОО, не е одобрило подадените документи и издаденото удостоверение не е било записано. Тази информация даже на стига до курсиста и той има вяра, че има законен документ за дееспособност. Всеки център за професионално образование би трябвало да носи отговорност по тази причина какви удостоверения издава. Центърът за професионално образование е оторизиран да издава документ, откакто даден претендент е минал курс за образование, според от това каква степен е защитил.

„ Не съм сигурна, че всички девойки, които практикуват тези специалности имат нужните документи. Преди години имаше правилник, по който се следяха тези неща, само че с времето всичко се занемари. Хората, които идват при нас споделят, че са очевидци на нелоялна конкуренция и нискокачествено обслужване. Който счита, че козметика, фризьорство и маникюр са странично занятие и всеки може да ги овладее не е напълно прав. Има доста тънкости, които експертите би трябвало да владеят, с цел да не нанесат провали върху клиентите. Има доста специфики, които би трябвало да се съблюдават ”, съобщи Албена Халачева от Камарата на занаятчиите в Пловдив.

Тъй като те имат център за професионално образование, имат лиценз от МОН. Има доста компании, които просто вземат решение, че ще водят курсове и издават документи, само че никой не знае какво е тяхното покритие.

„ Трябва хората, които вземат решение да завършат курс да обръщат особено внимание на документите, които получават и да проследят какво покритие имат те. В множеството случаи, няма по какъв начин да се изкара един курс и индивидът да е покрил всички условия за дадена специалност. Трябва да се обърне внимание, че на гърба на всяка тапия са изписани часовете, които обещано лице е покрило. Ако те са минималният брой за прекосяване на обещано образование, покритата степен не може да бъде същата като тази на разположение, минало оптималният брой часове. Разбира се, за връчването на подобен документ се държи изпит, на който претендентът да покаже нужните качества ”, изясни още тя.

Според нея би трябвало да има организация или държавна конструкция, която да следи за взрива на новоизлюпените салони за хубост в града, а и освен, тъй като там се работи върху хора, в доста от случаите с режещи принадлежности, и не е редно хора с дипломи, които нямат тежест да упражняват сходен вид специалности.

Ето по какъв начин да ревизирате дали вашият документ е същински:

Съществува публичен указател, в който се разгласяват всички документи за професионална подготовка, издавани от Центровете за професионална подготовка. Ако след информация, не откривате Вашия документ и данни в този указател е значимо да се свържете с центъра за професионално образование, който Ви е издал съответния документ за професионална подготовка.

Документът е по пример на МОН. Допълнително, като приложение към държавната тапия, може да бъде издадено Европас приложение на непознат език. То служи за признание на дипломата Ви пред работодатели или институции в чужбина. Държавно приет значи, че всеки публикуван документ се записва в формален указател на НАПОО, който подсигурява неговата правота и безупречност. Документите имат водни знаци.

Ако решите да завършите курс към дадена компания, която няма лиценз от МОН, би трябвало да имате поради, че издаденият документ в края на образованието е фирмен документ, който не е държавно приет. Той удостоверява присъединяване Ви, само че няма публична стойност. Към него не може да се издаде и Европас приложение.  

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР