Всеки четвърти в ЕС, който е в трудоспособна възраст, реално

...
Всеки четвърти в ЕС, който е в трудоспособна възраст, реално
Коментари Харесай

Всеки четвърти в ЕС безработен

Всеки четвърти в Европейски Съюз, който е в трудоспособна възраст, действително е незает. В същото време обаче за първи път над 75% от жителите на Съюза сред 20 и 64 години са били обхванати от професионална претовареност през 2023 година Това е най-високото равнище от началото на тази статистика през 2009 година. Данните бележат
повишение на индикатора за трета поредна година
след спада до 72 % през 2020 година поради пандемията от КОВИД-19, оповестява на уеб страницата си европейската статистическа работа Евростат, представена от Българска телеграфна агенция.

Сред страните членки на Европейски Съюз най-високи равнища на претовареност са регистрирани в Нидерландия (84 процента), Швеция (83 процента) и Естония (82 процента). А най-ниски – в Италия (66 процента), Гърция (67 процента) и Румъния (69 процента).
Повече дами са свръхквалифицирани, в сравнение с мъжете.
През 2023 година в Европейски Съюз равнището на свръхквалификация е било 22 % – 23 % при дамите и 21 % при мъжете.

Свръхквалификация се регистрира, когато хора с висше обучение са наети на позиции, които не изискват толкоз високо просветително равнище.

Сред страните от Европейски Съюз най-високи са равнищата на свръхквалификация в Испания (36 процента), следвана от Гърция (31 процента) и Кипър (30 процента).

Най-ниски са нивата в Люксембург (5 процента), Дания и Чехия (по 13 процента).

В 18 от 27-те страни членки на Европейски Съюз измежду дамите равнищата на свръхквалификация са по-високи, в сравнение с при мъжете.

Най-големи са разликите в Малта и Словакия (по 8 процентни пункта). И Италия (7 процентни пункта).

В 9 европейски страни обаче при мъжете се следи по-голям дял на свръхквалифицираните. Разликата е най-голямата в Литва (5 процентни пункта), Латвия (4 процентни пункта) и България (3 процентни пункта).
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР