Всеки четвърти изследван през изминалото денонощие е с COVID-19, сочат

...
Всеки четвърти изследван през изминалото денонощие е с COVID-19, сочат
Коментари Харесай

На прага на новата COVID вълна: Защо ваксинацията у нас продължава да буксува


Всеки четвърти проучен през миналото денонощие е с COVID-19, сочат формалните данни. В цялата страна случаите не престават да порастват.

Нови две области минаха в алената зона с сред 250 и 500 инфектирани на 100 хиляди души - това са Добрич и Ловеч.

Ваксинацията обаче продължава да буксува - междинното покритие остава 30 на 100. Най-много са ваксинираните в столицата - над 40% от жителите й. Най-нисък е обсегът в Монтана - едвам 20 на 100.

Защо имунизационното покритие не пораства и близо ли сме до препарат против „ Омикрон “?

Основната част от чакащите пред имунизационните кабинети са там, с цел да си слагат подсилваща доза преди пика на лятната Коронавирус вълна.

Данните демонстрират, че по-голямата част от инфектираните са неимунизирани. За миналото денонощие, да вземем за пример, 64% от случаите са точно при хора без ваксина. Подобна е наклонността и при броя на новоприетите в болница. От умрелите през вчерашния ден пък всички са били без ваксина.

Експерти признават, че поради новите разновидности инфекциите измежду ваксинирани са по-разпространени. Затова фирмите създават нови ваксини.

Повечето са пристигнали в столичната ревизия за втори бустер. Сред тях е Валентина Димитрова.

„ Третият ми бустер е слаган октомври и считам, че е минало задоволително време от имунизацията. Не се усещам умерено – с лятото, с пътуванията, с прекарването с доста хора”, сподели Валентина Димитрова.

Д-р Мирослав Спасов регистрира скок в искащите да се ваксинират. Някои питат и за актуализирани ваксини.

„ Ваксина съответно към последния вид – не можем да знаем. Работим с това, с което разполагаме. Аз персонално избирам хората да се ваксинират в този момент, тъй като е нужно най-малко 2 седмици да изградят имунитет, с цел да могат да посрещнат умерено есенно-зимния сезон “, изясни доктор Мирослав Спасов.

Експерти изясняват, че въпреки и по-слабо ефикасни, наличните сега ваксини към момента пазят.

„ Те работят дотолкоз, доколкото понижават риска от тежко протичане, само че заразяване има. Затова компаниите работят да създадат приспособени ваксини против „ Омикрон “. Тестовете са против BА.1 и BА.2, т.е. една концепция по-стария вид “, съобщи доктор Аспарух Илиев.

Д-р Илиев предлага втора подсилваща доза да не отсрочват рисковите групи.

„ По-младите хора, здравите, биха могли да изчакат. Допълнително тези, които са преболедували, също са предпазени за няколко месеца, тъй че те също биха могли да изчакат новите ваксини “, сподели доктор Илиев.

В момента Европейската организация по медикаментите прави оценка имунизациите против „ Омикрон “ на фирмите „ Пфайзер “ и „ Модерна “.

Очакванията са те да получат позволение през септември и да са налични от есента и у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР