Всеки четвърти българин обмисля да емигрира в чужбина, но само

...
Всеки четвърти българин обмисля да емигрира в чужбина, но само
Коментари Харесай

Изследване: Всеки четвърти българин обмисля да емигрира

Всеки четвърти българин обмисля да емигрира в чужбина, само че единствено 2% показват, че в никакъв случай не биха се върнали у нас. Това демонстрира изследване на Института за стопанска система и интернационалните връзки и фондация „ Фридрих Еберт “, направено при започване на септември. Анкетираните са на възраст сред 18 и 64 години. Основните претекстове са ниското възнаграждение у нас, както и проблемите в здравната и обществената система.

Почти една четвърт от хората в трудоспособна възраст в България обмислят да изоставен страната. Статистиката сочи, че всеки трети юноша е подготвен да търси прехранване в чужбина, само че не е дребен и дялът на хората сред 31 и 50 години - над 46%.

На базата на тези данни създателите на проучването вършат едно доста обезпокоително умозаключение.
Васил Тончев - изпълнителен шеф, " Сова Харис ": „ Младите хора напущат “ - към този момент не е по този начин. Не напущат младежите. Вече напущат всички.  © Българска национална телевизия
Според данните, 95% от българите, които са подготвени да си потърсят работа в чужбина, биха го създали поради повече пари. Повече от половината от тях към този момент са работили зад граница за известно време. Само 1% са безапелационни, че няма заплата, която да ги задържи у нас. По-голямата част от запитаните, 74%, няма да стегнат куфарите, в случай че получават сред 1000 и 3000 лв. месечно.

А тези, които са към този момент зад граница, си споделят...
Васил Тончев - изпълнителен шеф, Сова Харис: Ако в България някой ми даде 1000 евро заплата, си потеглям пешком от тука.  © Българска национална телевизия
Според проучването, най-често срещаният български бежанец има следните характерности.
Ивайло Калфин - някогашен обществен министър и началник на проучването: Профилът главно е мъж на 40 години, със приблизително или по-ниско обучение, който живее в регионален център. И който сега работи в частния бизнес.
Добрата вест е, че най-голяма част от интервюираните споделят,че биха се върнали до 5 години.

А 6% мислят да стоят до пенсия. Но специалистите предизвестяват, че в случай че наклонността продължи да се развива по този метод, няма да има работна мощ, която да обезпечава каквито и да е пенсии за завърналите се.
 © БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР