Всеки бизнес трябва да преценява колко му струват новите клиенти

...
Всеки бизнес трябва да преценява колко му струват новите клиенти
Коментари Харесай

В полето на мечтите

Всеки бизнес би трябвало да преценя какъв брой му костват новите клиенти два пъти годишно. И всеки път - след маркетинг акция.

Както се споделя в една добре позната фраза в рекламния свят, „ не можеш да управляваш това, което не измерваш ” . Въпреки това се проваляме в преценката на разхода от самото начало.

Мениджърите рядко отделят задоволително време, с цел да преценяват какъв брой е ефикасна една маркетингова самодейност.

Лошата възвращаемост на инвестицията може да се корени в няколко неща. Може демографията да се е сменила. Или пък евентуалните клиенти се снабдяват с информация към този момент от различен източник. Или избрана акция в действителност в никакъв случай не е била ефикасна, просто не сте знаели.

Една от главните неправилни изчисления, които доста притежатели на бизнес вършат, е обвързвана с това какъв брой мъчно, или елементарно, ще бъде да привлекат мечтаните клиенти. Наричат това " маркетинг в полето на фантазиите ". Собствениците на дребни компании нормално са тесни експерти в дадена съответна област и постоянно считат, че в случай че маркетингът им споделя " Хей! Ние продаваме „ х ” и при нас е отворено! ", хората ще стартират да се блъскат на вратата.

Ето за какво множеството бизнесмени лимитират до най-малко бюджетите си за маркетинг до най-вече 10% от оперативния бюджет. Освен това за мнозина измежду ръководителите на дребни компании концепцията за диверсифицирана акция в голям брой разнообразни медии е възприемана като непотребен разход.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР