Всеки български ученик ще може да ползва безплатно лицензиран офис

...
Всеки български ученик ще може да ползва безплатно лицензиран офис
Коментари Харесай

Търсят място на изкуствения интелект в образователната система у нас

Всеки български възпитаник ще може да употребява гратис лицензиран офис пакет на „ Майкрософт “ на до пет устройства. От същото могат да се възползват и 67 500 учители. Това е заложено в настоящия контракт сред Министерството на образованието /МОН/ и науката и софтуерната компания.

Проектът на ведомството е един от най-големите в международен мащаб във връзка с внедряването над 1 000 000 лицензи за всички учители и възпитаници.

Това стана ясно по време на среща на министъра на отрасловия министър проф. Галин Цоков с шефа на „ Майкрософт България “ Калин Димчев . Данните са на компанията и са на база планове за електронно образование, осъществени с разнообразни просветителни институции по целия свят.

Министър Цоков похвали компанията за бързата реакция по време на коронавирус пандемията , с която онлайн образованието у нас е станало допустимо.

„ За нас като екип дигитализацията на просветителната система е водещ приоритет и ние желаеме да проучим най-хубавите образци на световно равнище и да обсъдим по какъв начин да ги внедрим на национално “.

Министър Цоков се срещна с последните нововъведения в международен мащаб в региона на цифровото образование, някои от които сега към момента се създават. От компанията акцентираха, че изкуственият разсъдък има място в просветителния развой и може да се употребява за облекчение на учителите. Чрез него може да се направи самостоятелен разбор на всеки възпитаник, който да дефинира от какво има внимание детето и да изготви съответна стратегия за неговото образование .

„ Целта е не да се замести учителят, а да му спести време, което той в този момент изразходва за техническа и административна активност “.

Технологията би имала приложение и във висшето обучение . Например може да се употребява за синтезиране и асортимент на научни данни от бази като „ Елзевир “. Така ще спести време на студента или докторанта в търсене на тествана информация от научни източници, само че и ще подсигурява недопускането на злоупотреби с прилагане на изкуствен интелект. Технологията към този момент може да засича плагиатство и да се употребява от преподаватели и дипломни ръководители при инспекция на работите на студенти и докторанти.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР