Всеки български гражданин, включително Елена Йончева или някой народен представител

...
Всеки български гражданин, включително Елена Йончева или някой народен представител
Коментари Харесай

Румен Радев: Всеки може да снима оградата по границата с Турция

Всеки български жител, в това число Елена Йончева или някой депутат може да отиде да снима и да гледа оградата по границата, само че с позволение. Това сподели в изявление за Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Вчера Българска социалистическа партия изиска оставката му, както и оставката на вицепремиера Валери Симеонов поради решението на Министерския съвет от сряда за оповестяване на оградата по границата ни с Турция за стратегически обект от голяма важност за националната сигурност, с което съгласно социалистите се целяло ограничение на достъпа на публицисти и жители до региона и прикриване на нередности.

" Има разпореждане 181, където са изброени обектите, които би трябвало да бъдат в лист за стратегически обекти, както и дейностите. В това разпореждане го е имало действието по защита, само че не е била записана оградата по границата като обект и по тази причина е добавена ", изясни Радев.

Миналата седмица на среща с вицепремиера Валери Симеонов, министъра на финансите и регионалните шефове е станало известно, че оградата е довършена и може да се пристъпи към втората стъпка – да се прибавят обекта в постановлението, сподели още вътрешният министърът. Докато се строеше, оградата беше обект от национално значение, като задачата на това е било административно облекчение, с цел да се издават по-лесно разрешителни, а строителството да мине без оповестяване на публични поръчки, обясниха в сряда от Министерския съвет. То е ставало по Закона за устройство на територията.

Валентин Радев изясни какво е особеното в този момент. " Преди, в случай че някой изиска позволение от " Гранична полиция " и получи такова, отиде на границата, само че не съблюдава някакви разпоредби, да вземем за пример да не снима в посока към турската страна, получава единствено сигнален протокол. Ако в този момент се случи това, ще има и наказания, които нормално са санкции. "

По думите му би трябвало да се внимава какво се снима, тъй като могат да покажат на каналджиите къде се намират сензори и камери. За фотографията, която депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева сподели - мигранти, които минават оградата със стълба и употребяват този кадър като рекламен за това, че елементарно се минава българската граница, Радев разяснява, че откакто прескочат на българска територия, ги чакат патрули и войска с оръжия.

На места оградата, чиято цена надвиши 140 млн. лева, е единична. По план би трябвало да е цялата двойна. " Решаваме, че с тези средства, с които разполагаме и там, където е допустимо да увеличим, тъй като е имало подобен състав, има гранични служители на реда, армията оказва помощ, я вършим единична. Там, където можем да я охраняваме и по различен метод и там, където двойна ограда не може да се построи. Това е преценено от Министерство на вътрешните работи, ние сме дали плановете, регионалните шефове единствено са създали търга и са я построили ", разяснява Радев.

" Ние сме създали баланс. Тази ограда е строена по планове, които са дадени от Министерство на вътрешните работи. Ако държавното управление реши, че ще ни отпусне близо 100 млн. евро или 180 млн. лева български и ни каже, да, даваме ви 300 млн. лева или евро, ще я създадем два пъти по-висока, ще я създадем бетонена ", даде обещание министърът.

Той добави, че по продължение на цялата ограда от 234 км. " има през годините сложени датчици, поставени изборно - на най-чувствителните зони, където се е очаквало или има статистика за опит за прекосяване ". Част от тази система работи, част от нея не работи заради това, че не са плащани пари за поддръжка по разнообразни аргументи, призна Радев и добави, че сега се заплаща за издръжката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР