Всеки български гражданин, навършил 65 години, може да получи безплатно

...
Всеки български гражданин, навършил 65 години, може да получи безплатно
Коментари Харесай

Гражданите на и над 65 г. могат безплатно да се ваксинират срещу сезонния грип

Всеки български жител, навършил 65 години, може да получи гратис противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ доктор. За задачата, по линия на Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, в България към този момент са доставени 230 хиляди ваксини.

В момента се прави редом доставяне с ваксини на персонални лекари в цялата страна. До петък, 22 октомври, всички ОПЛ, подали поръчки за противогрипни ваксини, ще бъдат снабдени със съответните количества.

Рискът от заразяване със сезонен грип е висок при лица със слаба имунна система и при страдащи от хронични болести. Същото важи и за хора над 65-годишна възраст, които са изключително уязвими. Освен тежкото протичане на болестта, при грипна зараза се усилва и рискът от вторични затруднения – на белия дроб, сърцето, бъбреците и така нататък

Желаещите, навършили 65 години, могат да получат противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ доктор гратис.

Важно е да се имунизираме против сезонния грип, тъй като през идния грипен сезон тези вируси ще си взаимодействат с разновидностите на SARS-CoV-2. Поради слабото разпространяване на грипните вируси през предходната година в този момент повече хора ще са податливи на заразяване.

Спазването на противоепидемичните ограничения за ограничение на коронавирусната зараза предходната зима ограничи и разпространяването на всички вирусни инфекции, излъчени по въздушно-капков път, в това число и на сезонния грип. Сега естествената отбрана на организма е отслабена и имунната система на множеството хора не е задоволително готова за грипа. Тази година специалистите предвиждат, че сезонният грип ще засегне доста хора.

Простудните болести, които се предизвикват от вируси (най-вече от RSV – респираторен синцитиален вирус ), към този момент циркулират в популацията. Те са нормален предвестител на грипа – към 2 месеца след тяхното разпространяване стартира циркулацията на сезонния грип.

Спазването на противоепидемичните ограничения, в това число носенето на защитна маска, ще способства за ограничение на разпространяването както на сезонния грип, по този начин и на COVID-19.

Важно е да знаем, че имунизацията против ковид няма общо с тази против грипа .

Става дума за разнообразни ваксини против разнообразни вируси. Препоръката на Световната здравна организация е двете ваксини да се слагат през период от 14 дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР