Всеки български гражданин може да отиде да снима и да

...
Всеки български гражданин може да отиде да снима и да
Коментари Харесай

Валентин Радев: Всички трябва да внимават какво снимат по границата

Всеки български жител може да отиде да снима и да гледа оградата по границата, само че с позволение. Това показа пред bTV министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

"Има разпореждане 181, където са изброени обектите, които би трябвало да са в лист за стратегически обекти, както и дейностите. В това разпореждане го е имало действието по защита, само че не е била записана оградата по границата като обект и по тази причина е добавена ", изясни той.

"Миналата седмица на среща с вицепремиера Валери Симеонов, министъра на финансите и регионалните шефове. Стана ясно, че оградата е довършена и може да се пристъпи към втората стъпка – да прибавят обекта в постановлениетo ".

По думите му до момента оградата не е била записана като обект със стратегическо значение, тъй като не е била подготвена.

Той изясни какво е особеното в този момент. Преди, в случай че някой изиска позволение от „ Гранична полиция” и получи такова, отиде на границата, само че не съблюдава някакви разпоредби, да вземем за пример да не снима в посока към турската страна, получава единствено сигнален протокол. Ако в този момент се случи това, ще има и наказания, които нормално са санкции.

"Всички би трябвало да внимават какво тъкмо снимат, защото въпреки всичко това е ограда и има за цел да забави прекосяването на мигранти. Всички неща, които са част от оборудването, да вземем за пример сензори, камери, не би трябвало да бъдат снимани, тъй като могат да ги видят и каналджиите, и от тези, които желаят да преминат ", добави министър Радев.

На въпрос дали оградата е мотив за корупционни практики, министърът сподели, че те не управляват финансовите средства и това е работа на регионалните шефове.

Той съобщи, че се съмнява да има корупционни практики.

В коментар на фотографията, която Елена Йончева сподели, с мигранти, които минават оградата със стълба и употребяват този кадър като рекламен за това, че елементарно се минава границата ни, министърът съобщи, че откакто прескочат от другата страна ги чакат патрули и войска с оръжия.

"На места оградата е единична. По план в началото тя е била цялата двойна ", изясни министър Радев.

"Решаваме, че с тези средства, с които разполагаме и там, където е допустимо да увеличим, тъй като е имало подобен състав, има гранични служители на реда, армията оказва помощ, я вършим единична. Там, където можем да я охраняваме и по различен метод и там, където двойна ограда не може да се построи. Това е преценено от Министерство на вътрешните работи, ние сме дали плановете, регионалните шефове единствено са създали търга и са я построили ".

"Ние сме създали баланс. Тази ограда е строена по планове, които са дадени от Министерство на вътрешните работи. Ако държавното управление реши, че ще ни отпусне близо 100 млн. евро или 180 млн. лева български и ни каже, да, даваме ви 300 млн. лева или евро, ще я създадем два пъти по-висока, ще я създадем бетонена ", добави Валентин Радев.

Той добави, че по продължение на цялата ограда, 234 км, през годините има сложени датчици.

„ Те са поставени изборно, там където са били най-чувствителните зони, където се е очаквало или има статистика за опит за прекосяване. Част от тази система работи, част от нея не работи заради това, че не са плащани пари за поддръжка по разнообразни аргументи.

"Сега ние възвръщаме това, плащаме за издръжката и също така, с тези 160 млн. евро продължаваме да я насищаме с такива механически средства ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР