Всеки българин, който пребивава за повече от 24 часа в

...
Всеки българин, който пребивава за повече от 24 часа в
Коментари Харесай

Обмислят туристическа такса за всеки българин

Всеки българин, който обитава за повече от 24 часа в различен град, друг от този, в който живее, да заплаща такса. Това е едно от предложенията за смяна в Закона за туризма, което на процедура прави всеки българин екскурзиант.

В параграф 1111 от спомагателните разпореждания към законопроекта е записано, че екскурзиант " това е лице, което реализира туристическо посещаване с престой минимум 24 часа ". Според експерти от туристическия отрасъл задачата на смяната е при посещаване на родственици и другари в различен град, последните да събират от пристигналите такса, да им вършат в полицията адресна регистрация и да се дефинират като туристически оператори или сътрудници, като заплащат такси.

В измененията на Закона за туризма се дава и определение кое лице не е екскурзиант – " лицата, които доста постоянно посещават дестинацията и я възприемат като част от нормалната си витална среда, могат да не се смятат като туристи ". Поред специалисти и този текст не е правилен и би трябвало да отпадне.

Коментарите провокираха отговор от страна на Министерството на туризма, че визитата при близки и родственици не е туристическа активност. " Посещението за посещение на близки, родственици или другари би определило като екскурзиант единствено човек, който е отседнал в място за настаняване – хотел, мотел, интернат, туристическо населено място и т. н. Ако нощува в дома на роднините си и този дом не е регистриран като хотел, мотел и т. н., неговата аудиенция не изисква и не допуска никакви финансови задължения като налози, такси и потребност да се записва като екскурзиант “, прецизира от ведомството.

Без отговор остава въпросът какво се случва в случай че човек отиде на посетители у свои родственици, които са съдържатели на къща за посетители и спи в нея.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР