Всеки автомобил да има техническо досие, нов шофьорски изпит при

...
Всеки автомобил да има техническо досие, нов шофьорски изпит при
Коментари Харесай

Ще се явяваме на нов шофьорски изпит след три нарушения на пътя?

Всеки автомобил да има техническо досие, нов шофьорски изпит при три следващи нарушавания на пътя и по-високи санкции. Това са единствено част от измененията, записани в три проектозакона. Кои от тях ще обиден най-вече водачите?

Според предлаганите промени, седем са тежките нарушавания, при които ще се лишава шофьорската брошура . Сред тях - приложимост на алкохол, образуване на гонки, както и шофиране в спешната лента или в насрещното платно. Наказанията ще бъдат разнообразни, съгласно нарушаванията. А при наново такова, ще стават и все по-сурови, оповестява.

Глобите за превишена скорост и алкохол не се планува да се трансформират, като най-високата остава тази за присъединяване или образуване на гонки - 3000 лева Увеличават се обаче санкциите за прекосяване на червен светофар и погрешно паркиране . В първия случай глобата става 150 лв., а при паркирането - 100 лв..



При три тежки нарушавания в границите на две години, водачът ще би трябвало да се явява още веднъж на изпит за брошура . Друго предложение е всеки автомобил да има досие , където се записва цялата информация за техническото положение, претърпените произшествия, километража и направените поправки. Идея, която поддържат и от Института по пътна сигурност. Особено, когато става въпрос за остарели коли.



Над 80% от колите втора употреба у нас били аварирали, а след козметичен ремонт, родните търговци ги пускали на пазара, настояват от Института. От Асоциацията на вносителите са безапелационни, че колите им били в безупречно положение, а всяка кола минавала през оторизиран сервиз. Не по този начин обаче, било в сивия бранш, който държи съвсем половината пазар, прецизират те.

От Института по пътна сигурност оферират нов държавен орган да управлява положението на старите коли . Прегледа в оторизиран сервиз да бъде наложителен, даването на 6-месечна гаранция и опция за връщане на автомобила до седмица - също. Практика от дълго време позната в Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР