Всеки алпинист дълбоко в душата си мечтае за Еверест, казва

...
Всеки алпинист дълбоко в душата си мечтае за Еверест, казва
Коментари Харесай

Първата българка на Еверест: каква е цената да покориш върха


Всеки планинар надълбоко в душата си мечтае за Еверест, споделя Петя Колчева, първата българка, стъпила на Покрива на света.

Алпинистът живее и гори вътре в нея от момента, в който го е познала в себе си. Описва го като прояснение, което е получила, до момента в който се спуска от връх Мальовица. Тогава схваща, че катеренето е нейна същина.

Тя демонстрира състезателен, само че и спортен темперамент още от дете. Тренирала е спортни танци като ученичка в Пловдив, само че всичко се трансформира, когато стартира да следва в София. Записва се в клуба по танци и треньорите й споделят, че прави фундаментални неточности. Това я потиска, само че й дава подтик и я води към нейния път – оня, който води към върховете.

Един ден просто вижда публикация на таблото в университета, че туристическият клуб на Юридическия факултет провежда преход до хижа Богдан в Средна гора и без да се замисли, се записва в групата. Тръгват в един есенен, дъждовен и мъгляв следобяд, само че щом стигат хижата, тя схваща, че е попаднала в нейната среда, с същински съидейници и другари.

Страстта й към планината я среща с мъжа, с който споделят върхове, компликации, само че и щастливи страсти. Преди това да се случи обаче техните цели са фамилията и професионалното развиване и по този начин минават години преди тя да се завърне в планината.

Казва, че всеки планинар надълбоко в душата си мечтае за Еверест. През 2004 година страната провежда кастинг за експедиция до най-високия връх в света, която има за цел да качи първата българка на Еверест, 20 години след изкачването на Христо Проданов. Тя не попада в състава, макар положителното си показване на предварителните надпревари. Идеята за Еверест обаче остава в съзнанието й и дружно с нейния брачен партньор стартират да катерят високите върхове, което в действителност е подготовка за първия измежду осемхилядниците.

През 2007-2008 година стартира да работи по тежки капиталови планове в длъжностен проект, което им дава опция да спестят пари за експедиция до Еверест, съумяват да си обезпечат и 10% спонсорство от компании, и отпътуват. На 22 май 2009 година Петя Колчева става първата българка, стъпила на покрива на света.

13 години след нейното достижение, по пътя към Еверест поема и Силвия Аздреева, която преди няколко дни се качи сполучливо на Покрива на света. 35-годишната алпинистка е била в групата, водена от именития Нирмал Пурджа, който през 2019 година изкачи всички 14 осемхилядника за 190 дни и по този начин сложи международен връх. Само ден по-късно откакто изкачва Еверест, Аздреева покорява сполучливо и Лхотце (8516 м). Така тя става първата българка, изкачила четвъртия по височина връх в Хималаите и Каракорум. Петя не остана безразлична към тези достижения на Силвия. Опитната алпинистка я поздрави през персоналния си профил в обществената мрежа.

Ако човек има упоритост и хубави хрумвания, парите не са проблем. Всичко е въпрос на организация, да имаш тактика, явен проект, да го следваш и да няма спънки в живота, които да го отсрочват, споделя Петя.

Вместо тя и мъжът й да си купят ново жилище със спестяванията, които имат, те вземат решение, че Еверест е по-голямата им фантазия. Цената за експедицията през 2009 година е към 45 хиляди $ на човек, като по-голямата част от тази сума се заплаща авансово, още преди да пристигнеш в Непал. Казва, че Катманду не основава компликации с бюджета. Тогава е имало хотели в града, които са предложили нощувки и по 10 $, а джобните пари са били незначителни. Въпреки това, Петя и нейният брачен партньор са предпочели да имат пари в брой и по тази причина отиват без медицински застраховки – нещо, което е било немислимо за останалите в експедицията.

Финансовият аспект е едната страна на монетата. На другата обаче е чисто човешкият, а Еверест изисква най-много това. Необходими са механически умения и опит, с цел да оцелееш в планината. Петя стартира да се приготвя физически през август 2008 година, няколко месеца преди да замине за Непал. Тренировките са профилирани и тя ги е правила по няколко пъти в седмицата, в това число и през нощта, единствено с цел да бъде готова за провокациите в Хималаите. Има и хора, които се включват в експедициите, без опит, макар че държавното управление на Непал се пробва да контролира достъпа до върха и поради това издава особено позволение за нанагорнище. За него се чака към година и по това време е коствало 10 хиляди $. Цената му оттогава до в този момент се е нараснала с 1000 $, само че през 2022 година, да вземем за пример, единствено до идването в Катманду алпинистът би трябвало да приготви най-малко 20 хиляди $ с всички включени услуги.

Ако той е задоволително квалифициран, има стабилен опит и неговият прийом за нанагорнище е алпийски, разноските му до върха понижават доста, макар че базовите, свързани с разрешението, превоза и логистиката, няма по какъв начин да бъдат спестени. Повечето планинари, които са избрали този вид през 2022 година, да вземем за пример, са заделили приблизително сред 30 и 55 хиляди $.

Другият вид, който оферират всички организации, е така наречен all inclusive, в който се включват и разноски за шерпи – локалните хора, които могат да оказват помощ по всевъзможен метод в експедицията – с изключение на, че могат да придвижват оборудването на алпиниста, да му предложат решения по пътя към върха, те могат да готвят и да му обезпечат всичко належащо за престоя в планината. Петя, да вземем за пример, избира разновидността, в който сама си носи храната, водата, алпийските принадлежности, а даже и спалните чували, въпреки че множеството алпинисти през днешния ден избират инвестицията в наемането на шерпи.

Що се отнася до оборудването, една добра и качествена може да излезе приблизително 7 хиляди $ през днешния ден, като при онлайн поръчките може да има отстъпки. Статистиката демонстрира, че съвсем 97% от алпинистите изискват и в допълнение доставяне с О2, като цената на една бутилка през 2022 година е 550 $.

Има редица фактори за какво цените за покоряването на Еверест са разнообразни всяка година. Собственици на организации споделят, че това се дължи на сезона, в който се организира експедицията, зависи от нейния лидер, от таксите за позволение, разноски за превоз и логистика, тип на застраховка, тип на съоръжение и екипировка, а не на последно място и от възходящата инфлация.

Изкачването до Еверест през 2022 година излиза сред 32 и 120 хиляди $, според от типа на експедицията и от това, което е включено в цената. Данни от ExpedReview демонстрират, че изкачването до най-високия връх в света през тази година приблизително коства 54,972 $ спрямо 54,044 $ през 2021 година Проверката демонстрира, че организациите в Непал, които провеждат експедиците, са най-евтини, като междинната цена на е към 39 хиляди $. Пътуването се води от опитни шерпи, които обаче нямат официални документи за водачи. Най-скъпият вид са услугите на западни компании, това може да ни коства 65 хиляди $.

Колкото и калкулации да създадем, крайната цена на прекарването зависи от това какво желаеме да получим и да ни се случи, до момента в който постепенно се придвижваме до покрива на света. Алпинизмът е пристрастяване, безапелационна е Петя, а планината е място, където да помислиш върху себе си. Точната преценка обаче се случва, когато се слезеш от върха жив и здрав. Тогава идва и въпросът „ А в този момент накъде? “. Любовта към планината остава, само че на първо място би трябвало да бъде любовта към хората, с които споделяш живота си, хората, които те чакат, до момента в който взимаш от Хималаите. На тези хора, споделя Петя, имаш да даваш.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР