Всеизвестен факт е, че всичко, което кърмещата майка яде и

...
Всеизвестен факт е, че всичко, което кърмещата майка яде и
Коментари Харесай

Лекарства и кърмене - 1 част


Всеизвестен факт е, че всичко, което кърмещата майка яде и пие минава в кърмата. Това се отнася в цялостна мощ и за медикаментите. Всяка кърмачка се тормози, когато се постанова да приема обещано лекарство. Възникват доста въпроси. Безопасно ли е да стартира лекуване с това лекарство? Трябва ли да спра да кърмя?

В взаимозависимост от сигурността на лекарството са обособени 4 групи: л екарства с доста невисок риск, с невисок риск, висок риск, доста висок риск.
Едни от най – постоянно изписваните медикаменти са болкоуспокояващи и температуропонижаващи от групата на нестероидните противовъзпалителни.

Златен стандарт като болкоуспокояващо и температуропонижаващо лекарство при бременни и кърмачки е Paracetamol. Той се екскретира в доста дребни количества в кърмата. Количествата, които кърмачето може да одобри посредством кърмата са доста по – ниски от оптималната педиатрична доза. Лабораторни проби демонстрират незначителни количества парацетамол в урината на кърмачето. Приемайте лекарството незабавно след кърмене, оптималната централизация на веществото се доближава 2ч. след банкет. 30 мин след този пик е желателно да не се кърми.

Свързани публикации.. Кърмене, препоръки преди първата среща 0 Кърмене на бебето за заспиване - вярно ли е? 0 Храненето при кърмачки 0

Ibuprofen. Има изразен противовъзпалителен, болкоуспокояващ, температуропонижаващ резултат. Той също попада в гупата медикаменти с доста невисок риск. Фармакокинетичните данни демонстрират незначителна екскреция в кърмата. В България Ibuprofen се предписва на бебета от третия месец. Дозата, която кърмачето може да поеме през кърмата е стотици пъти по-малка от лечебната педиатрична доза. При недоносени бебета и съществуване на чернодробен проблем се усилва риска от кървене. Максимална централизация Ibuprofen доближава 3ч след банкет.

Metamizole. Може да се ползва при доста висока температура и мощна болежка. Влиза в групата медикаменти с невисок риск. Той не трябва да бъде първи избор при кърмачки, заради риск от агранулоцитоза и анафилаксия. Два часа след банкет той доближава оптималната централизация.

Acetylsalicylic acid е в групата с невисок риск. Екскрецията в кърмата е минимална. Въпреки това лекарството се ползва с нараснало внимание и с непрекъснато наблюдаване на майката и бебето.2270
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР