Все се повтаряше, че няма процедура, по която главният прокурор

...
Все се повтаряше, че няма процедура, по която главният прокурор
Коментари Харесай

Филип Димитров: Политиката е нагазила сериозно на терена на прокуратурата

Все се повтаряше, че няма процедура, по която основният прокурор да бъде разследван. Сега се появи тъкмо противоположното, сега текат всевъзможни процедури за тези механизми, тъй че това не дава отговор на истината. Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ някогашният министър председател и сегашен парламентарен арбитър Филип Димитров. По думите му въпросът за разпоредбите за следствие на основния прокурор сега е по-скоро юридически.
От политическа гледна точка се постанова да има някакъв тип процедура - спомагателна, с цел да може да се види доброжелателността, че има предпочитание за смяна. Ние непрестанно докладваме на европейските институции, че нашите механизми за следствие на основния прокурор са неприложими. Те слушат това, което им споделят съответните институции и политически обединения. Общата настройка, която царува в България е, че хората, които би трябвало да бъдат самостоятелни, не са такива.  В момента България е сложена в състояние, че би трябвало да има още една процедура, още една гаранция, че може да има търсене на отговорност на съответните магистрати. Конституционния съд към този момент няколко пъти постанови, че независимостта на един прокурор е обезпечена и основния прокурор не може да се намесва толкоз в работата на всеки прокурор. 
Аз съм сигурен, че политиката е нагазила съществено на терена на прокуратурата, тъй като се разискват много наказателни каузи, и все пак като един към този момент открит факт политиката приказва за тях, и слага условия на прокуратурата да работи по някакъв метод, разяснява конституционният арбитър.По отношение на връчването на мандата Димитров изясни, че президента не нарушава Конституцията към този миг. Конституцията не предвижда много прецизен период за връчване на втория мандат, когато и нацията не съумява. Българският гласоподавател 4 пъти настава мотиката и вижда, че някакви неща, които му се дават обещание не стават и макар това упорито упорства, че му харесват. Надявам се, че, в случай че българският избирател бъде поканен още веднъж към урните, ще си извади поуките, сподели още Филип Димитров. Цялото изявление гледайте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР