Все повече туристи по света проявават загриженост относно въздействието на

...
Все повече туристи по света проявават загриженост относно въздействието на
Коментари Харесай

10-те най-устойчиви дестинации за туристически посещения

Все повече туристи по света проявават угриженост по отношение на въздействието на свръхтуризма, което дава по-голям приоритет на безвредните за естествената среда пътувания.

За да извърнат внимание на казуса със свръхтуризма и въздействието, което той може да оказва върху климата, страните по света започнаха да таксуват туристите за визитата на някои от най-популярните дестинации.

В началото на тази година Tripadvisor и Global Destination Sustainability Movement проучиха 100 дестинации по четири съществени фактора, включително екологични, свързани със обществена напредничавост, публичната инфраструктура и ръководство на устойчивостта, с цел да изготвят ранглиста на най-устойчивите от тях.

От Tripadvisor също по този начин са употребявали мнения на гости за 12-месечен интервал, които съдържат термини, отнасящи се до устойчивостта, като “щадящи околната среда, ” “екотуризъм, ” и “намаляване на отпадъците ”, с цел да подредят най-устойчивите градове в света.

В Топ 15 на класацията не попада нито един американски град, а Монреал е единствената дестинация от Северна и Южна Америка, която намира място в челото.

Копенхаген е най-устойчивата дестинация в света

Столицата на Дания е един от най-старите и най-популярни градове в Европа. Той също по този начин е считан и за един от най-чистите. Дания, като цяло, е поела ангажимент за постигане на въглеродна индиферентност до 2025 г.

Повече от две трети от хотелите разполагат с екологични документи, а в града има конфигурирани устройства, наподобяващи вендинг машини, които дават пари в подмяна на върнати презни кенчета или пластмасови чаши, написа The Telegraph.

В Копенхаген също по този начин има над 350 км велоалеи и няколко влакови линии. Местното летище е едно от най-натоварените в скандинавските страни.

Стокхолм

Столицата на Швеция комбинира модерни атракции с исторически сексапил. Можете да стартирате визитата си там с два обекта, които са част от международното културно завещание на ЮНЕСКО – кралския замък Дротнингхолм и гробището Скугсширкогорден.

Можете да се разноските по калдъръмените улици на Стария град и по живописните мостове над каналите в града.

Бордо

След доста години на усърдна работа, " Спящата хубавица " се разсъни от своя сън. Градът е красиво реставриран и разполага с ултра съвременен публичен превоз.

“Лунното пристанище ” също е обект от международното културно завещание на ЮНЕСКО. Каменният мост със своите 17 арки свързва двата бряга на река Гарона, предлагайки на пешеходците страхотни гледки към доковете и пристанището.

Хелзинки

Модерният вселенски град Хелзинки е Световна столица на дизайна от 2012 година Красотата на природата във финландската столица се слива незабелязано с високотехнологичните достижения и актуалните трендове.

Пешеходните обиколки на града разкриват пластове история, до момента в който модерната архитектира и аванагарден жанр са погледът му към бъдещето.

Сингапур

Сингапур е прочут като многолюден метрополис, който също по този начин е един от най-чистите и безвредни градове от сходен мащаб в света.

Посетителите могат да се насладят на исторически обекти, като храма Thian Hock Keng, великолепно извършване на покупки (в това число в големи молове) и голям брой плажове.

Мелбърн

Мелбърн предлага по нещо за всеки – за фамилията, локално и интернационално изкуство, фешън бутици, мултикултурна храна, история, спорт и пулсиращ нощен живот.

Осло

1000-годишната столица на Норвегия е обвързвана с намерено море чрез Фиорда на Осло. Това зашеметяващо местонахождение загатва за дивите чудеса, които се крият оттатък града.

От скулптурния парк Вигеланд, през Музея на викингските кораби, Музея на Мунк, до предизвикателното наличие на нов Нобелов център за мир и Центъра на Холокоста, Осло предлага доста храна за размисъл.

Пропускът Oslo Pass дава гратис пътешестване с публичния превоз, гратис паркиране и достъп до доста музеи и забележителности.

Брюксел

Непретенциозният Брюксел е столицата на Белгия, Фландрия и Европа. Централният площад Гран Плас в действителност е величествен, а отвореният още веднъж през 2006 година паметник Атомиум предлага страхотни гледки.

Почитателите на аритектурата би трябвало да посетят Musée Horta - дом на белгийския проектант Виктор Орта. Клубовете и питейните заведения в Сен Жери са цялостни целогодишно, а разглеждането на тесните улички пеш е по-забавно, в сравнение с да попаднете в трафика.

Голуей

Най-хубавото нещо за посетителите на Голуей е, че човек може да се разхожда на всички места. След като пристигнете, може да се разноските незабавно по улиците на града.

Там ще откриете оживени пъбове, самостоятелни магазинчета и криволичещи калдъръмени улици, изпълнени със студенти, създатели, писатели и занаятчиии. Вероятно даже ще чуете да се приказва на галски.

Оттам можете да вземете ферибота до остров Инис Мор. Ще се завърнете освежени от океанския въздух и спиращата духа природа.

Белфаст

С население от близо 300 000 души в самия град, Белфаст се трансформира в космополитна дестинация и в известно място за уикенд отмора. Благодарение на множеството варианти за прилагане на рейс, такси, лодка или за разходка, в никакъв случай не е било по-лесно човек да изследва града.

Не пропускайте музея Ulster Folk или Белфастката катедрала, както и някои от награждаваните заведения за хранене, пъбове, клубове, галерии и театри.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР