Все повече шофьори в България, в това число и доста

...
Все повече шофьори в България, в това число и доста
Коментари Харесай

Защо все повече шофьори лепят иконки в колите си?

Все повече водачи в България, включително и много таксиджии, паралелно до лика на Христос и Богородица лепят в колите си иконка на св. Христофор с молба за отбрана от ПТП и благословия. Малцина подозират, само че хиляди християни и на Изток, и на Запад считат, че този светец е покровител на всички пътуващи със земен, въздушен или морски превоз. В класическия жанр светията се изобразява като аскет, пренасящ на гърба си дребния Иисус през водите на една река. Върху някои по-модернистични икони и медальони на заден декор са изобразени транспортен съд, автомобил и аероплан като доказателство, че небесният ангел закриля всички пътешественици, застъпвайки се за тяхната идея и здраве пред Бога.

Празник

Неговият празник се празнува идния вторник (9 май), когато и православната черква у нас загатва в молитвите си свети Христофор. Той е един от мъчениците, потърпевши през време на седмото гонение срещу християните, подхванато при император Деций Траян. След жестоки мъчения бил обезглавен в Ликия, Мала Азия, през 249 година Неговият съвременник свети Амвросий Медиолански свидетелства за него, че посредством чудесата, които били осъществени при мъчението му, обърнал в християнската религия 48 000 езичници. Скоро почитта към праведника бързо се популяризирала в цялата Римска империя.

Чудеса

Според античните жития на свети Христофор при мъченическите му премеждия се направили доста чудеса. Цели 12 часа той бил подложен под лъковете на голям брой бойци и цялото му тяло било надупчено от стрели. Една стрела се върнала назад и извадила окото на стрелеца. Светият страдалец смесил останките от окото със земна пръст и мъчителят му незабавно прогледнал.

Изкушения

В тъмницата преднамерено оставили при него двете блудници Ницея и Акилина, с цел да го прелъстят и поругаят, само че Божият човек не се поддал на изкушенията, а в противен случай - довел дамите до смирение и те се обърнали към християнската религия. По-късно те били посечени с меч поради Христа, което станало, преди да бъде обезглавен техният просветник Христофор. След като останал корав във вярата си, когато поставили на главата му нагорещен шлем, светията мъченик бил наказан на обезглавяване, с цел да се попречи по-нататък на всеобщото прекосяване в християнството на изумените от ставащите с него чудеса.

Той бил присъединен от западните християни към групата на 14-те покровители при разнообразни беди. Католиците празнуват паметта му на 25 юли. Според национални вярвания в Централна и Западна Европа той е покровител от неочаквана и неразкаяна гибел.

Детето Иисус

Но най-известната легенда за свети Христофор гласи, че той пренесъл на рамото си през бурна река непознато дете, което по-късно се разкрило пред него като Иисус Христос. Поради това той се счита за настойник и на пътуващите. Доста постоянно, изключително християните от католическото изповедание, носят изображението му, на което той придвижва Иисус Христос в облика на дете. Нашенски търговци на сходни сувенири настояват, че талисмани с неговото изображение стават все по-популярни и в България под формата на медальони и илюстровани магнитчета.

Елин Пелин също е възпял светеца в описа си " Огледалото на свети Христофор ". В него той придвижва пасажери през една река, като всеки човек тежал според от това какъв брой е неверен. В творчеството на писателя обаче светецът има кучешка глава. В подобен лик той е изобразен и в няколко български черкви, което към момента се счита за мистерия.

Ориса плаването на Колумб

Когато Христофор Колумб набирал екипаж за своeто първо корабоплаване към незнайния Нов свят, се сблъскал с големи кадрови компликации. Според съществуващите към момента моряшки суеверия, земята била плоска и някъде в края на океана е била бездната, която ще ги погълне, или че там ги чакат огньовете на пъкъла и така нататък Наложило се светските и църковните управляващи да обещаят помилван на всички грехове на наказани нарушители, в случай че се качат на корабите на Колумб. Но се съгласяват малко на брой, и то единствено тъй като повярвали, че откакто техният капитан се споделя Христофор, ще бъдат покровителствани от светеца и плаването ще приключи сполучливо. Така и става – трите кораба прекосяват Атлантика с цялостна скорост, радвайки се на прелестно време. Връхлита ги единствено една немного мощна стихия. Тогава над една от мачтите на кораба на Колумб " Санта Мария “ се появява кълбовидна гръмотевица, известна като " Огъня на свети Елм “.Това се е считало за добра прокоба и в допълнение повдигнало духа на моряците. Така експедицията наред доближава до днешна Америка на 12 октомври 1492 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР