Все повече шофьори са глобени, защото използват телефон, докато карат.

...
Все повече шофьори са глобени, защото използват телефон, докато карат.
Коментари Харесай

Все по-често хващат шофьори с телефон зад волана

Все повече водачи са санкционирани, тъй като употребяват телефон, до момента в който карат. Само за първите три месеца на годината нарушителите са близо 3 000. За съпоставяне през същия интервал на предходната година нарушителите са със 100 по-малко, а през 2016 година - с 850 по-малко. Според пътни специалисти обаче законът е остарял и контролът може да бъде по-ефективен.

Мобилните устройства от дълго време не се употребяват единствено за диалози, само че и за четене, чатене, скролване. Според автоинструктора Йонко Иванов говоренето е по-малкият проблем от писането и гледането в екрана, които ангажират доста повече вниманието на водачите - на към 80%, оповестява Нова тв.

Психолозите наричали този тип разпръскване "вътрешно ". Защото, вместо да внимаваме за придвижването на открито, погледът ни е вътре в колата. Така времето за реакция се увеличавало три до четири пъти.

Законът обаче не прави разлика сред говорене и чатене - всичко влиза във формулировката "употреба на телефон ".

А адвокати имат забележки и към контрола на този тип нарушавания. Глоби има единствено, в случай че ни хване служител на реда на момента. Камерите на пътя към този момент не наблюдават за такива нарушавания.

"Всички механически средства, които биха могли да се употребяват, ще пристигна миг, в който ще бъдат задействани и в това направление на надзор ", добави инспекторът Мария Ботев от "Пътна полиция ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР