Все повече се говори за наближаването на четвърта вълна на

...
Все повече се говори за наближаването на четвърта вълна на
Коментари Харесай

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов: При 500 на 100 хил. заболяемост за 14 дни влизаме в червената зона

Все повече се приказва за наближаването на четвърта вълна на ковид, а в последните дни се вижда и всекидневен растеж на заболелите от COVID-19 у нас. Какво да чакаме... По тематиката приказваме със зам.-министъра на опазването на здравето доктор Тома Томов. Ето какво показа той пред Dir.bg.

- Д-р Томов, по какъв начин се движи разпространяване на ковид към днешна дата. Виждаме, че в последните дни има наклонност към нарастване?
- България към момента се намира в " зелената зона " по разпространяване на COVID-19 съгласно критериите на Европейския център по предварителна защита и надзор на болесттите. За последните 14 дни заболяемостта е 36,8 на 100 хиляди души население, като за съпоставяне Гърция е с 370,63, а Кипър - с 1258,94. Точно заради тази причина Министерството на здравеопазването предложи на българските жители да се въздържат от неоснователни пътувания до тези страни. Говорим за близки до нас страни и с оглед динамичната конюнктура по повод разпространяването на коронавирусната зараза чакаме скоро време България да влезе в " оранжевата зона ". Затова е добре жителите да употребяват момента и да се имунизират против COVID-19.

- При какви стойности на болни една страна минава от една рискова зона към друга?
- Критериите на Европейския център по предварителна защита и надзор на болесттите са посочени на интернет страницата на центъра, точно с цел да може всеки жител да се ориентира бързо. С тази цел е основана и.

- Много страни към този момент дефинират България като от ден на ден рискова страна и разискват да ни извадят от " зелената зона "?
- Критериите на ECDC са ясни, а страните, които са отвън Европейския съюз, работят по свои модели, по тази причина няма по какъв начин да разясня по този начин заложения въпрос. Както споделих, към момента сме с ниски равнища на заболяемост, само че в същото време отчитаме покачване на случаите, а при целогеномното секвениране на обособени проби откриваме огромен % вирусни разновидности с нараснало значение за публичното здраве. Такъв е " Делта " разновидността (б.р.-индийският).

- Краят на август или краят на септември - по кое време да чакаме нова вълна?
- До огромна степен от нас като общество зависи дали и по кое време да чакаме нова вълна. Затова е значимо да съблюдаваме въведените противоепидемични ограничения за физическа отдалеченост, учестена стерилизация и носене на защитна маска за лице. И най-много да подходим отговорно към себе си и към околните си, избирайки имунизацията като средство да се предпазим от тежко протичане на болестта и възможна хоспитализация.

- Какви ограничения ще се подхващат в страната?
- Създадохме Национален проект за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, в който ясно е написано при какви индикатори какви ограничения се подхващат. Планът към този момент е признат с решение на Министерския съвет, а задачата му е от една страна да има предвидимост и хората и бизнесът да са готови, а въпреки това - здравната система да се приведе в подготвеност за работа в изискванията на последваща вълна.

- Много компании върнаха чиновниците си да работят в офиса. При каква заболеваемост още веднъж ще се предложи всеобщо отдалечена работа от у дома?
- Ако питате какво сме разписали в проекта, в случай че България влезе в " алената зона ", което значи с повече от 500 на 100 хиляди записана заболяемост за 14 дни, е значимо множеството хора, чиято работа не изисква наличие на работното място, да упражняват трудовата си активност от разстояние.

- Каква е готовността на лечебните заведения към днешна дата. Много от тях закриха коронавирус отделенията си, само че остават ли подготвени?
- В Националния проект е разказана организацията (кога, какви и какъв брой кревати разкриват обособените болници), която лечебните заведения следва да основат за хоспитализация на пациенти с коронавирусна зараза при съответните индикатори (пр. брой новорегистрирани случаи за 14 дни, случаи за болнично лекуване дневно (20%) и така нататък Освен това, според Закона за здравето министърът на опазването на здравето може със заповед да разпореди на районните здравни инспекции въвеждането на краткотрайни ограничения и действия за организация и преструктуриране на лечебните заведения за избран интервал от време. Създаването на организация на здравните действия, свързани с COVID-19, тяхната съгласуваност и надзор са предоставени на шефовете на РЗИ.

Обръщам внимание, че част от напъните на Министерство на здравеопазването за справяне с възможна нова вълна беше и създаването на обединен протокол за диагностика и лекуване при COVID-19. Документът към този момент е одобрен и е обществено наличен.

- При каква заболеваемост още веднъж ще има рекомендации за анулация на плановия банкет на заболели?
- Характеристиката на епидемиологичния развой е тази, която ще покаже. При повишение на заболяемостта - доста евентуално е да се приложат ограничения.

- Към момента " Делта " разновидността какъв % от направените проби съставлява?
- 52 случая на Делта вид на SARS-CoV-2, прочут като Индийски вид, са открити от НЦЗПБ посредством целогеномно секвениране от ново потомство. Анализирани са общо 54 клинични проби. Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 6-20 юли 2021 година и са изпратени от 29 разнообразни лечебни заведения от 11 области на страната. При 53 от пробите се откриха вирусни разновидности с нараснало значение за публичното здраве, от тях: 52 (96,3%) са " Делта " и един е " Алфа ".

- Задава се и още по-нов - южноамерикански вид. При него какво е присъщото?
- Рано е да се каже. Все още приказваме за проучвания.

- Ваксините, които получаваме, осъвременени ли са към новите разновидности. Каква информация има?
- Според СЗО утвърдените досега ваксини обезпечават отбрана против новите разновидности.

Експерти от разнообразни области на медицината непрестанно учат по какъв начин новите разновидности въздействат върху вируса, в това число всяко вероятно влияние върху успеваемостта на имунизациите против COVID-19. В бъдеще може да са нужни промени във имунизациите, като потреблението на бустерни ваксини и други актуализации. Най-важното е да се ваксинирате и да продължите със спазването на ограниченията за понижаване на разпространяването на вируса, в това число физическо разграничаване, носене на маска, добра вентилация/проветряване, постоянно миене на ръцете и търсене на консултация и медицински грижи в точния момент. Това ще способства за понижаване възможностите вирусът да мутира.

- С какво количество ваксини разполагаме към днешна дата?
- Разполагаме с над 2 млн. дози от имунизациите против COVID-19, от четирите утвърдени за приложение в Европейски Съюз ваксини и всеки жител може да направи своя осведомен избор без значение от здравноосигурителния му статус.

--------

Д-р Тома Томов е роден през 1983 година.

Завършва медицина в МУ - София. Има компетентност по инфекциозни заболявания.

От 2011 до 2015 година работи като помощник и административен помощник в Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина на МУ- София. В интервала 2009-2016 година е ординатор в Отделение за пациенти с имунна непълнота в СБАЛИПБ " Проф. Ив. Киров ".

От 2016 година работи в Клинична лаборатория и фармакология на УМБАЛ " Александровска ". След това е доктор по инфекциозни заболявания в същото лечебно заведение. Преподава на студенти - медици и фармацевти в МУ - София. От март 2020 година е шеф на COVID-отделението на УМБАЛ " Александровска ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР