Все повече сделки със земеделски земи се сключват с цел

...
Все повече сделки със земеделски земи се сключват с цел
Коментари Харесай

Стойко Стойков, шеф на асоциация: Все повече хора купуват земя с цел инвестиция

Все повече покупко-продажби със аграрни земи се подписват за инвестиция. Такива най-малко са данните в Българската асоциация на притежателите на аграрни земи. Точни данни няма, само че от там показват, че във време на съвсем негативни лихви по депозитите и поскъпнали жилища това е опция за свободните пари. По тематиката беседваме със Стойко Стойков, ръководител на организацията.

Покрай абсурда с декларирането на покупко-продажби с жилища на данъчна оценка изниква въпросът и дали това се случва и при земите?

- Да и това продължава да се случва, тъй като законът го разрешава. Не че е законно. А и фактът, че могат да се подписват покупко-продажби до 10 хиляди лева и в брой улеснява нещата. Това е казусът на Националния статистически институт, тъй като той може единствено да установи цената. И доста хора при тези покупко-продажби от чисто стеснение пишат някаква междинна сума сред данъчната оценка и цената по договорката. За някои хора към момента по този начин е по-лесно - да вземем за пример възрастни, такива, които разчитат на обществени помощи и не желаят да се лишат от тях, правейки такава договорка. В по-малките компании също има такива практики. При нас, защото сме огромни компании, всичко е по банков път. Ние няма по какъв начин да купуваме на данъчна оценка, тъй като ще имаме проблеми. А и няма от кое място да вадим черни пари. Черните пари не идват от земеделието, нямаш Данък добавена стойност, нямаш причина да укриваш нещо.Това става при хора, които имат прикрит кеш. Но в полза на истината все по-рядко са тези покупко-продажби, към този момент всеки желае да купува на действителна цена. Това изяснява и високите цени, които към този момент дава статистиката.

Казвате, че от ден на ден хора със свободни пари купуват земеделска земя за инвестиция. Доколко публикувана е тази процедура?

- Всеки желае да диференцира риска, в случай че има по-високи приходи. С банкрута на КТБ се приложи на процедура гарантирането на депозити до 100 хиляди евро, а другите пари бяха изгубени, тъй като някои не съумяха да създадат цесии. И всеки се тормози. В България всяка година милионерите нарастват, обикновено е част от парите да се влагат в земя. Тя не се създава, тя постоянно има стойност даже и при рецесия и е елементарно ликвидна. Макар че не можеш да спечелиш доста в кратковременен проект при тези цени. Но в дълготраен проект е добра инвестиция.

Какъв % от покупко-продажбите са такива?

- Няма по какъв начин да преценим, само че считам, че с всяка година те се усилват.

Към какви земи се насочват такива вложители?

- Това е другият огромен проблем. В началото доста хора потеглиха сляпо да купуват земи, за което ние предупредихме и ги съветваме да търсят положителни специалисти. Защото има играчи на пазара, които за измами и далавера продават пакети, в които има необработваеми земи, а ги продават за обработваеми. А като се употребяват специалисти, може да се ревизира обстановката на място, локалните експерти се знаят, вижда се кое предстои на субсидиране и така нататък За да не се окаже, че ще купиш земя, в която има гора, която е върната, на цена, доста по-висока от необработваемо парче. Или пък че единствено част от нея се работи. Затова би трябвало доста да се внимава. Иначе можеш да инвестираш в жилища в София.

Има доста купени за инвестиция жилища в София, които стоят заключени, тъй като притежателите не желаят да имат проблеми с наематели. Има ли подобен проблем при земите - да не се дават на арендатори, с цел да няма проблеми?

- При земята има различен проблем, че има потребност да се промени Законът за собствеността върху земеделските земи. Има доста притежатели, които не си търсят парцелите. Не че не е тяхно право, само че в реда на нещата е, защото става дума за богатство, което не се създава, да не пустеят земи затова. Това ще понижи броя на по този начин наречените бели петна, които са към 4% от обработваемите земи. Ще се решат значително проблемите сред притежатели и ползватели. Смятам, че е редно, когато човек има инвестиция в земя, да се отнесе отговорно. А и при сключването на контракт за обработването ще има по-добри приходи.

Каква може да бъде доходността спрямо депозитите?

- Лихви по депозитите на процедура няма, по тази причина хора - лекари, зъболекари, адвокати, такива, спечелили пари, се насочиха към най-сигурното нещо - вложения в земя. Няма по-лесен метод да си докараш 4-6% годишна рентабилност и да знаеш, че няма да си загубиш парите. Преди хората вложиха в депозити поради високите лихви, изключително в някои банки. Но тук сигурността е по-голяма. В момента търсенето е малко по-високо от предлагането, заради което цените порастват минимално.

По какъв метод субсидирането повлия на пазара на земя?

- От 2007 година насам в България са създадени 5 млн. дка с помощта на европейските стратегии за субсидиране. Благодарение на директните заплащания на спомагателните пари за необлагодетелстваните региони част от хората съумяха да заделят средства, с цел да реинвестират и да разработят нови площи, което по принцип е доста скъпа активност. Без дотациите ще се върнем в ситуацията отпреди 2007 година, когато земята беше 100-200 лева за декар. Благодарение на дотациите сега има релативно интензивно земеделие на фона на настъпилото засушаване. И това е с помощта на положителната техника, която бе купена таман посредством дотациите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР