Все повече са българите зад граница и ние трябва да

...
Все повече са българите зад граница и ние трябва да
Коментари Харесай

Радев призова сънародници ни в САЩ да се върнат в България

Все повече са българите зад граница и ние би трябвало да вършим всичко допустимо вие да бъдете освен духовно част от родината, само че и да сте дейни участници в обществено-политическите процеси в България. Това съобщи президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници, които живеят и работят в Съединени американски щати, съобщи прессекретариата на президента.

В Генералното ни консулство президентът Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева означиха Деня на Независимостта на България с представители на нашата общественост в Съединени американски щати и ги поздравиха за празника. Президентът напомни и различен съдбоносен миг от историята ни – Съединението на страната ни, „ подпечатано “ по бойните полета на Драгоман и Сливница с кръвта на всеобщо завърналите се от чужбина българи. „ Затова, когато българите зад граница ми зададат въпроса „ Кога ще се оправи България, с цел да се върнем? “, ще им кажа: Заповядайте – борете се за България, тя е ваша татковина “, означи Румен Радев. По думите на президента, сънародниците ни зад граница би трябвало да имат право и опция да вземат участие в българската политика, което ще е тласък и да се върнат в родината си.

Държавният глава прикани за поддръжка за препоръчаната от него законова смяна, даваща опция на българи по рождение, придобили двойно поданство в страни от Европейски Съюз и в развити демокрации като Съединени американски щати, Канада, Швейцария - да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент – по този начин, както е в болшинството от развитите страни. Изключително потребни за страната ни могат бъдат сънародниците ни зад граница с високо обучение, влиятелни специалности и опит, добити в страни с доста добре развити обществени, политически и стопански системи, уточни президентът.

България има потребност от непримирими хора и от необратимост на демократичните процеси, съобщи Румен Радев. Президентът означи, че недоволните българи са доста, само че те би трябвало да са и непримирими към неприятно качество и към всички феномени, които ни отдалечават от демократичните процеси. По думите на президента, с цел да бъде България заслужен член на европейското семейство, би трябвало да има доста по-голяма независимост на медиите, господство на закона, транспарантни, отчетни и виновни институции, и най-много интензивно гражданско общество, овластено да реализира по-голям надзор и присъединяване в ръководството на страната, съобщи президентът по отношение на интереса на българите зад граница за изискванията на живот в родината. Най-важното за позитивните промени в България не е единствено размерът на вложенията и еврофондовете у нас, а в какво те биват влагани.

България се развива, въпросът е каква е скоростта и посоката на смяната й, съобщи Румен Радев и добави, че за разлика от редица други страни от някогашния социалистически блок, България не е член на Шенген и Еврозоната, към момента е под мониторинг за върховенството на закона, няма стратегически вложители.

На срещата президентът прикани сънародниците ни да бъдат по-активни и по-сплотени, с цел да образуват своя организация, приета на федерално равнище. „ Това ще консолидира още повече българската общественост, което е причина да се решат някои въпроси като разкриване на директна въздушна линия сред България и Съединени американски щати, за отпадане на визите “, уточни президентът.

„ Отмяната на визите ще бъде знак, че подхожда на стратегическите ни връзки със Съединени американски щати -  връзки на съдружници, сътрудници и другари. Така го разбирам аз и това би трябвало да стане факт “, съобщи президентът и уточни, че България извършва всички критерии, залегнали по Програмата на Съединени американски щати за безвизови пътувания като се изключи едно изискване - огромният брой отводи на визи на български жители.

За последните десетилетия българската общественост в региона на Ню Йорк пораства непрестанно – това са дейни и образовани хора, с уважавани специалности, уточни Румен Радев. Държавният глава даде висока оценка за напъните на нашите сънародници в Съединени американски щати за опазване на българската еднаквост, българския език, просвета, фолклор, обичаи, изключително измежду младежите.

Напълно разбирам устрема за културен център в Ню Йорк, който да се трансформира в естествено средище на нашата общественост тук, въпрос на средства е, само че идеята си коства. Българите в Съединени американски щати са към този момент съвсем половин милион, а броят на чиновниците на посолството и на консулствата не е повишен, съобщи президентът и изрази вяра да се обезпечат средства тази диспропорционалност да се промени, с цел да получават сънародниците ни положителни административни услуги.

Президентът Румен Радев е в Ню Йорк за присъединяване в 74-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Днес той ще взе участие в Срещата на най-високо ниво по въпросите на климата. По-късно денем по покана на президента на Съединени американски щати българският държавен глава ще вземе присъединяване и в събитие на високо ниво за отбраната на религиозните свободи, проведено и модерирано от Доналд Тръмп.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР