Все повече руски граждани бягат през границите с Грузия и

...
Все повече руски граждани бягат през границите с Грузия и
Коментари Харесай

Специално пред БНТ: Какво мислят руснаците, живеещи у нас за мобилизацията и войната?

Все повече съветски жители бягат през границите с Грузия и Казахстан, свидетелстват членове на съветски опозоционни организации, които живеят у нас. Те считат, че войната с Украйна е братоубийствен спор и оказват помощ на всеки, който желае да напусне Русия, с цел да избегне частичната готовност.

С трима от тези опозиционни деятели, както се дефинират самите те, се срещна нашият кореспондент Александър Марков.

Александър и Петър Таневи са братя. Баща им е българин, майка им - рускиня. През февруари напущат Русия. Сега са опозиционни деятели. И оказват помощ на всеки, който желае да напусне Русия.

" За мен това е голяма покруса, никой не вярваше, че ще почне войната, както никой не вярваше, че ще стартира мобилизацията ", споделя Александър Танев, член на публично придвижване " За свободна Русия ".

Александър получил известие да се яви в локалната Военна комисия, с цел да ревизират годността му. Негови другари напущат в този момент Русия и отиват в Казахстан и Грузия.

" Приемат ги просто в някакъв кинотеатър, хората да преспят най-малко там, тъй като те бягат, както бягат укаринците, отново без нищо, с каквото си имат, бягат хората и пресичат границата с тротинетки. Защото просто колите стоят по 40 часа и като не могат да устоят, взимаш си колело, взимаш си тротинетка и пресичаш, както можеш4, споделя Танев.

За Петър, братът на Александър, войната с Украйна и последвалата в този момент готовност са най-големите нещастия за Русия в най-ново време.

" Това е закононарушение, тъй като... Руснаците споделят по този начин - Не един дет, т.е. дядо, Путин му викат дядо: “Ни один дед не имеет права решать судьбу молодых людей. ”. Нито един дядо няма право да лишава орисите на младежите ", споделя Петър Танев, съветски опозиционен деятел, " За свободна Русия ".

Денят, в който беше оповестена частичната готовност, е като 24-и февруари, споделя Анна Стоева, която има българско и съветско поданство. Това е решителният миг за руснаците.

" Това в действителност е моментът, в който, моментът - аз съм отвън политиката, аз не се интересувам от политика, аз съм у дома безвредно на дивана, завърши за всички руснаци и войната пристигна в техните домове и се видя илюзията на това, да си безпристрастен против един деспот ", споделя Анна Стоева, документалист и деятел.

Според Анна и информацията, която получава, мобилизацията не е частична.

" Първата вълна на тая готовност те търсят 300 000 индивида. Технически са им дали някакви параметри да имат военни специалности, да са служили, само че на практика тия параметри не се извършват. Органите по районите търсят да си запълнят съответната квота, знаейки, че ще има втора и трета вълна, общата цифра, за която се приказва, 1,2 млн. до края на годината, което е голямо число, това значи, че няма да има незасегнато семейство в Русия и това, също по този начин, значи, че идната седмица-две са основни, с цел да се види в действителност дали както в Дагестан сега има митинги и хората не се отхвърлят без значение от супер жестокото им размазване на тези митинги, ще забележим какво ще се случи, тъй като в този момент е моментът на хората да осъзнаят, че ги изпращат на гибел ", споделя Анна Стоева.

Новините, които Анна получава от Русия, са стряскащи.

" В този миг, изключително на по-бедните райони, им се чука по вратите и техните мъже се качват на рейсове. Какво ще се случи, никой не може да каже. В момента към този момент има спуснати описи към всички летища за мъже от призивни описи, които да не ги пускат да излизат, само че на 28-и се чака затваряне на цялата граница за мъже в призивна възраст ", споделя тя.

За Анна всеки ден от тази война е обезщетен с големи човешки жертви. И от двете страни. Два народа и две страни, които, по думите й, са свързани роднински, посредством бракове, другарства и история. Дядото на Анна е украинец, а майка й е рускиня.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР