Все повече работодатели по света позволяват на служителите си работа

...
Все повече работодатели по света позволяват на служителите си работа
Коментари Харесай

Все повече компании по света позволяват работа от разстояние

Все повече работодатели по света разрешават на чиновниците си работа от разстояние. Това излиза наяве от прочуване на доставчика на работни пространства Regus. В допитването, в което взе участие и България, 81% от респондентите удостоверяват, че съумяват да наемат и задържат основни фрагменти и „ топ гении “ с помощта на гъвкавите работни формати. Според 86% от запитаните български компании гъвкавите работни решения подтикват продуктивността на чиновниците.

На фона на осведомителната епоха и променената бизнес среда от последното десетилетие, се обрисуват два водещи фактора, съгласно експертите – човешкият капитал и качеството на труд са водеща полезност, а салдото сред работа и персонален живот се видоизменя, като интегрира едната сфера в другата. Така геният, продуктивността и ангажираността на чиновниците натежават от едната страна на везната, а от ден на ден компании търсят метод да насърчат хората си и да ги подтикват.

Тъй като технологиите понижават потребността от закрепено работно място, а времето за работа все по-рядко е рамкирано и по-скоро се разгръща сред сутринта и късната вечер, сполучливите водачи влагат в разчупени офисни решения. Това постепенно, само че несъмнено трансформира метода, по който мислим за работните пространства, изискванията на работа и продуктивността, разясняват още от Regus.

В изследването на компанията, където взе участие и България, 84% от фирмите декларират, че с помощта на гъвкавите работни формати съумяват да са конкурентоспособни и да усилват облагите си. Този метод подтиква продуктивността съгласно 86% от запитаните представители на бизнеса в България. Повече от половината (67%) признават, че биха били по-доволни от работата си, в случай че можеха да я упражняват при гъвкави условия, а 60% декларират, че по този начин са по-креативни, като продуктивността по време на изнесени срещи съгласно 67% от запитаните български компании се усилва.

Въпреки това, съгласно Regus, у нас натежава високата безработица измежду младежите, съчетана с ниска мотивация заради изискванията на работодателите. По данни на Евробарометър България се подрежда на последно място в Европа по гъвкави схеми на работа. Едва 39% от заетите у нас имат достъп до нефиксирано работно време, работа на половин ден или работа от у дома. В същото време 74% от европейците, които не работят сега, са съгласни, че гъвкавите работни условия биха им дали по-добра опция да стартират платена работа, а едвам 1 от 10 не е склонен, че този прийом на работа улеснява.

В България 15 % споделят, че е мъчно да се уговорят мениджърите за сходни условия. Преди нас са единствено Гърция и Хърватска, където този % е надлежно 18 и 17%.

По последни данни наклонността за спадаща безработица през миналото десетилетие остава настояща в България. Въпреки това положението на пазара на труда продължава да е обезпокоително. Средното равнище на младежка безработица е 3%, до момента в който в избрани региони като Северозападния делът е доста по-висок – 13%. Териториалните несъответствия, съчетани с високия дял на структурната безработица, се вземат решение частично или краткотрайно от ограничения като стратегии за младежка претовареност и за стимулиране на млади фамилии, както и чрез разнообразни образования и увеличение на възнагражденията. Независимо от това, едно преосмисляне на изискванията на труд и внедряване на гъвкави форми на работа без подозрение би асъдействало за стимулиране на заетостта и би донесло изгоди както за работодателите, по този начин и за работещите, настояват от Regus.

В Европа гъвкавото работно време е най-разпространената форма на по-свободните схеми, като 58% споделят, че е необятно срещано. У нас 55% нямат опция да се възползват от такива условия, а 57% не могат да си разрешат да работят от у дома.

От компанията цитират разнородни допитвания, съгласно които, че флексибилната работна среда е ефикасна на всички равнища на една компания. Статистиката в международен мащаб демонстрира, че до 2030 година 30% от парцелите за офиси ще се децентрализират и ще предложат благоприятни условия за избор на чиновниците. 69% от заетите лица пък показват, че биха заменили други изгоди, включително даже по-високото възнаграждение, против право на еластичност в работното време и по-гъвкавата работна конюнктура. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР